Suomen ortodoksinen kirkko esillä Radio Mariassa

Ajankohtaista | 04.05.2018

Yhteistyö maailmanlaajuisen kristillisen mediajätin kanssa tarjoaa mahdollisuuden kertoa Suomen ortodoksisesta kirkosta laajalle venäjänkieliselle yleisölle.

Rukoushuone studiossa

Suomen ortodoksiselle kirkolle on avautunut erinomainen tilaisuus kertoa laajalle venäjänkieliselle yleisölle ortodoksisesta uskosta Suomessa. Maailmanlaajuisen kristillisen Radio Maria -säätiön toiminnanjohtaja, historioitsija Stanislav Kozlov-Strutinski otti yhteyttä Suomen ortodoksisen kirkon venäjänkieliseen tiedottajaan diakoni Vladimir Sokratiliniin ja toivoi yhteistyötä.

Nyt Radio Marian viikoittaisissa lauantailähetyksissä kuullaan asiaa Suomen ortodoksisesta kirkosta venäjän kielellä. Venäjällä Radio Marian lähetyksiä voi kuunnella mm. Pietarissa ja sen lähiseuduilla sekä ja Suomen rajan tuntumassa. Kanavan digilähetyksiä voi seurata jopa Irkutskissa. Internetissä ohjelmat ovat kiinnostuneiden ulottuvilla maailmalaajuisesti.

Kozlov-Strutinski pitää tärkeänä mahdollisuutta kertoa venäjänkieliselle yleisölle Suomen ortodokseista.

– Tämä on meille loistava mahdollisuus, koska yritämme jatkuvasti laajentaa ja parantaa online -lähetystemme tarjontaa. Olemme hyvin kiinnostuneita ulkomailla asuvien venäjänkielisten kuuntelijoiden kohtaamisesta. Suomen puolella, Lappeenrannan seudulla asuvat kuuntelijamme ovat kertoneet, että viipurilainen signaalimme – ei siis online -signaali, vaan ihan oikea radiosignaali aaltopituudella FM 92,6 – saattaa kuulua heilläkin. Näin meille avautui yllättäen hyvin kiinnostavia uusia ulottuvuuksia. Yksi niistä on yhteistyö Suomen ortodoksisen kirkon kanssa, toteaa Stanislav Kozlov-Strutinski.

Nyt venäjänkielisellä yleisöllä on mahdollisuus saada ensikäden tietoa Suomen ortodoksisen kirkon toiminnasta ja ortodoksien elämästä Suomessa. He voivat esimerkiksi esittää kysymyksiä suorassa lähetyksessä soittamalla suoraan studioon.

Kaksi ensimmäistä pilottiohjelmaa on tehty ja ne ovat saaneet myönteisen vastaanoton. Näissä ohjelmissa Stanislav Kozlov-Strutinskin vieraana oli Suomen ortodoksisen kirkon venäjänkielinen tiedottaja, diakoni Vladimir Sokratilin. Vapaamuotoisen keskustelun yhteydessä avattiin monia peruskysymyksiä ortodoksisen kirkon merkkipaaluista Suomessa.

– Suomen ortodoksiselle kirkolle tämä on ainutlaatuinen mahdollisuus lähestyä Suomessa asuvia venäjänkielisiä ortodokseja, heidän läheisiään sekä Suomessa aika ajoin vierailevia venäjänkielisiä matkailijoita ja pyhiinvaeltajia. Suomessa asuu paljon venäjänkielisiä ortodokseja, jotka eivät ole vielä löytäneet tietään paikallisiin ortodoksiin seurakuntiin. Siksi heidän kirkollinen elämänsä on rajoitettua, koska he saattavat käydä kirkossa ainoastaan käydessään Venäjällä, toteaa Sokratilin.

Ei ole myöskään salaisuus, että harvat Venäjällä asuvat ortodoksit ovat perillä Suomen ortodoksisen kirkon toiminnasta paikallisella tasolla.

– Vaikka Kristuksen kirkko on yksi, sillä on omat kasvonsa joka maassa. Siihen vaikuttavat esimerkiksi paikalliset olosuhteet ja historiallinen tausta. Kaikesta tästä voimme nyt kertoa Radio Marian kautta.

Toukokuusta lähtien ohjelmat ovat kuunneltavissa Radio Maria -kanavalla lauantaisin klo 15–16 aaltopituudella 92,6 FM (Viipurissa) ja 1053 АМ (Pietarissa). Ohjelmissa pääsevät ääneen Suomen ortodoksisen kirkon palveluksessa olevat venäjän kieltä taitavat papit, kanttorit, muut seurakuntatyöntekijät ja maallikot.

Ensimmäisen venäjänkielisen lähetyksen voi kuunnella tästä: http://radiomaria.ru/beseda-s-diakonom-vladimirom-sokratilinym/

Suoran lähetyksen jälkeen ohjelmat ovat kuunneltavissa Radio Maria -kanavan nettiarkistossa sekä somekanavilla, toistaiseksi Stanislav Strutinskin ohjelmaosastolla: http://radiomaria.ru/religia/peredachi-stanislava-strutinskogo/

Radio Maria pähkinänkuoressa

Katolinen pappi Livio Fansaga perusti Radio Maria -radioaseman vuonna 1983 seurakuntansa Arcellasco d’Erbassa (Como, Italia) omaksi radioasemaksi. Sen tehtäväksi asetettiin tiedottaminen ja seurakuntalaisten hengellisen elämän tukeminen. Näihin tavoitteisiin tähdättiin mm. radioimalla jumalanpalveluksia, rukoushetkiä ja opetuspuheita. Tammikuussa 1987 asema muuttui seurakunnan toimintamuodosta pappien ja maallikkojen yhdessä perustamaksi Radio Maria -yhdistykseksi, jonka tarkoituksena oli edistää laajamittaista sisälähetystyötä. Viidessä vuodessa radioasema sai valtakunnallisen roomalais-katolisen kanavan statuksen Italiassa.

Kanavan kansainvälistyminen alkoi vuonna 1990. Vuonna 1998 perustettiin maailmanlaajuinen Radio Maria –mediaperhe, jolla on osastoja 72:ssa maassa. Lisäksi Radio Marian lähetyksiä voi kuulla arabiaksi useissa Lähi-Idän maissa. Mediaperheen tavoitteet ovat edelleen valistustyö ja sisälähetys.

Nykyisin toimintaa ei rahoita enää katolinen kirkko, vaan kuuntelijat ja yksittäiset lahjoittajat. Ohjelmistossa on myös rukoushetkiä ja suoria lähetyksiä eri kirkoista, pyhien kilvoittelijoiden elämästä kertovia ohjelmia sekä Raamattuun tutustuttavia ohjelmia lapsille.

Lähetyksissä on aina tilaa myös kysymyksille ja keskustelulle. Kuuntelijat saavat esittää kysymyksiä, tehdä ehdotuksia tulevien ohjelmien sisältöjen suhteen tai antaa vinkkejä mielenkiintoisista vieraista. Joka maanantai klo 11 ja joka torstai klo 21 kuuntelijat voivat antaa suoraa palautetta osallistumalla ohjelmaan ”Jutellaan Radio Mariasta”.

Venäjänkielisen Radio Marian ohjelmatarjonnasta noin 40 prosenttia on uskontoon ja kristinuskoon liittyviä ohjelmia (esimerkiksi lähetyksiä ortodoksisista ja katolisista jumalanpalveluksista). Noin kolmannes ohjelmista käsittelee kulttuuria ja vajaa kolmannes sosiaalisia kysymyksiä tai musiikkia.

Teksti: Vladimir Sokratilin
Kuva: Radio Maria. Rukoushuone studiossa.