Joulupaasto alkaa 15. marraskuuta

Kirkkovuosi | 14.11.2017
Syksyinen metsä

Kristuksen syntymäjuhlaan valmistava paasto kestää 24.12. saakka.

Ortodoksisen kirkkovuoden ensimmäinen pitkä paastoaika, 15.11. alkava joulupaasto päättyy vasta jouluaaton vaihtuessa joulupäiväksi. Ne, jotka osallistuvat aamulla juhlan liturgiaan, päättävät paastonsa luonnollisesti vasta palveluksen jälkeen.

Toisin kuin pääsiäistä edeltävä Suuri paasto, joulupaasto ei juuri näy kirkon jumalanpalveluselämässä. Siihen ei siis liity erityisiä paastoajan palveluksia eikä kirkoissa lueta esimerkiksi Efraim Syyrialaisen paastorukousta. Kenties siksi monien on vaikeaa saada otetta joulupaastosta: sen viettämisestä tuntuu puuttuvan se yhteisöllisyyden kokemus, joka valtaa kirkkokansan Suureen paastoon laskeuduttaessa.

Joulupaasto eroaa kuitenkin vain vähän Suuresta paastosta. Ruokapaaston osalta joulupaasto on Suurta paastoa lievempi: esimerkiksi kala on sallittu useimpina päivinä. Muilta osin paastoa vietetään muiden pitkien paastoaikojen tapaan katumuksen hengessä. Oman hengellisen tilan arvioinnin ja katumuksen sakramenttiin osallistumisen lisäksi siihen kuuluvat arjen yksinkertaistaminen ja hidastaminen, haitallisista tottumuksista irtautuminen ja vähäosaisemmista lähimmäisistä huolehtiminen esimerkiksi paastokeräykseen osallistumisen muodossa.

Siunattua paastoaikaa kaikille!

Kuva: Martinus Markoff