Thomas Arentzen opetusvierailulla Joensuussa

Ajankohtaista | 07.11.2017

Opiskelijat tutustuivat Arentzenin johdolla erityisesti 500-luvun kontakkirunouteen.

Oppilasryhmä opettajan seurassa

Marraskuun ensimmäisellä viikolla Itä-Suomen yliopiston Joensuun kampuksella toimiva teologian osasto isännöi Oslon yliopiston teologisessa tiedekunnassa toimivaa Thomas Arentzenia, jonka opetus pidettiin osana ortodoksisen teologian koulutusohjelman järjestämää bysanttilaisen hymnografian analyysiin perehdyttävää kurssia.

Arentzen on julkaissut hiljattain ensimmäisen kirjansa The Virgin in Song: Mary and the Poetry of Romanos the Melodist, joka käsittelee Jumalansynnyttäjän roolia pyhän Romanos Melodoksen tuotannossa.

Opiskelijat tutustuivat vierailevan opettajansa johdolla erityisesti 500-luvun kontakkirunouteen, joka ei pääosin ole enää liturgisessa käytössä ja jota ei juurikaan ole suomennettu.

- Oli mielenkiintoista tutustua kirkkomme perinteessä vähemmän tunnettuun kontakkirunouteen. Thomas oli erinomainen alansa asiantuntija ja inspiroiva luennoitsija. Meille tuli myös yllätyksenä, että Pohjoismaissa on tällaista laajaa hymnirunouden asiantuntijayhteistyötä, jossa omalta osastoltamme isä Damaskinos on aktiivisesti mukana ja jonka ansiosta saimme tämänkin vierailevan luennoitsijan mukaan. Hymnirunous on selvästi aihe, jossa riittää vielä paljon tutkittavaa, pohtivat ortodoksisen teologian opiskelijat Antti Ahonen ja Nicholas Gregoriadis.

Yliopisto-opetuksen lisäksi Arentzen vieraili myös Ilomantsin ortodoksisessa seurakunnassa ja Lintulan luostarissa kertomassa omasta tutkimusalastaan.

Teksti ja kuva: Munkki Damaskinos Ksenofontoslainen