Suomen ekumeeninen Neuvosto täyttää 100 vuotta

Ajankohtaista | 09.10.2017

Arkkipiispa Leo osallistuu juhlaan Helsingissä sunnuntaina 15. lokakuuta.

Suomen Ekumeeninen Neuvosto (SEN) viettää 15. lokakuuta 100-vuotisjuhlaa. Juhlapäivä alkaa kello 10 ekumeenisella jumalanpalveluksella Helsingin tuomiokirkossa. Palveluksessa saarnaa neuvoston puheenjohtaja, arkkipiispa Kari Mäkinen. Myös Karjalan ja koko Suomen arkkipiispa Leo osallistuu palvelukseen, jota voi seurata myös Yle 1 –kanavan kautta.

Palveluksen jälkeen juhlaväki kokoontuu kirkkokahveille tuomiokirkon kryptaan. Kahvien yhteydessä luovutetaan neuvoston juhlavuoden stipendi ja Ekumeeninen teko 2017 –palkinto, joka myönnettiin tänä vuonna Ilomantsin ortodoksiselle seurakunnalle ja Turun Martinseurakunnalle tunnustuksena monen vuosikymmenen ystävyystoiminnasta. Kahveilla kuullaan myös musiikkia.

Päivä huipentuu ekumeeniseen konserttiin Uspenkin katedraalissa. Konsertissa esiintyvät Leppävaaran Kirkon Kamarikuoro (johtaa Kullervo Latvanen), Saalem-kuoro (johtaa Arja Tiittanen) ja Efrosini-kuoro (johtaa kanttori Minna Jokinen Helsingin ortodoksisesta seurakunnasta). Konsertin juontaa musiikkitoimittaja Risto Nordell.

Suomen Ekumeenisen Neuvoston historian katsotaan alkavan vuodesta 1917, jolloin World Alliance -liikkeen Suomalainen kansallistoimikunta aloitti toimintansa. The World Alliance for Promoting International Friendship through the Churches (WA) -liikkeen tarkoituksena oli edistää rauhan asiaa kirkkojen välisen ystävyyden kautta. Aloite suomalaisen toimikunnan perustamisesta tuli Ruotsin arkkipiispa Nathan Söderblomilta. Kansallistoimikunnan johtohahmo oli Söderblomin hyvä ystävä, professori Arthur Hjelt.

Nimi- ja sääntömuutosten myötä kansallistoimikunnasta tuli vuonna 1933 Suomen Yleiskirkollinen Toimikunta. Vuodesta 1963 toimielin on tunnettu nimellä Suomen Ekumeeninen Neuvosto. Seuraavalla vuosikymmenellä – vuonna 1971 – neuvosto sai ensimmäisen päätoimisen pääsihteerin ja oman toimiston.

Neuvosto toimii kirkkojen ja järjestöjen yhteistyöelimenä ja sen tarkoitus on edistää pyrkimyksiä kohti Kristuksen kirkon näkyvää ykseyttä, vahvistaa kristittyjen yhteyttä, palvelua ja todistusta Suomessa ja toimia kirkkojen ja kristillisten yhteisöjen kohtaamispaikkana. Toiminnan päämääränä on, että kirkot ja kristityt lujittuvat ja syventyvät siinä ykseydessä, jonka puolesta Kristus rukoili.

SEN:n jäsenkunta muodostuu kirkoista ja yhteisöistä, jotka ovat jäsenen tai tarkkailijan asemassa, ja kumppanuusjärjestöistä, jotka ovat rakenteeltaan tai toiminnaltaan ekumeenisia ja sitoutuvat ekumeeniseen baasikseen eli perustaan, joka vahvistettiin Kirkkojen Maailmanneuvoston kolmannessa yleiskokouksessa New Delhissä 1961 ja joka on yleisesti käytössä oleva kristillisen kirkon määritelmä eri ekumeenisten elinten peruskirjoissa.

Neuvoston jäseniksi voidaan hyväksyä Suomessa toimivat kirkot ja kristilliset yhteisöt, jotka tunnustavat Herran Jeesuksen Kristuksen Jumalaksi ja Vapahtajaksi Raamatun mukaan ja jotka sen vuoksi pyrkivät yhdessä täyttämään yhteistä kutsumustaan yhden Jumalan, Isän ja Pojan ja Pyhän Hengen kunniaksi. Jäseneksi hyväksymisen kriteeri on siis sama kuin Kirkkojen maailmanneuvostolla.

Suomen ortodoksinen kirkko on Suomen Ekumeenisen Neuvoston jäsen. Muita jäseniä on kymmenen: Suomen evankelis-luterilainen kirkko, Katolinen kirkko Suomessa, Suomen Vapaakirkko, Suomen Pelastusarmeija, Finlands svenska baptistsamfund, Finlands svenska metodistkyrka, Suomen Metodistikirkko, Missionskyrkan i Finland, The Anglican Church in Finland ja International Evangelical Church in Finland.

Jäsenet nimeävät edustajansa neuvostoon kolmivuotiskaudeksi. Suomen evankelis-luterilaisella kirkolla on neuvostossa 20 edustajaa ja Suomen ortodoksisella kirkolla 10. Muilla kirkoilla tai kristillisillä yhteisöillä on kaksi edustajaa kullakin.

Edustajien toimikausi on juuri vaihtumassa. Maanantaina 16.10.2017 pidettävässä Suomen Ekumeenisen Neuvoston syyskokouksessa vahvistetaan edustajat uudelle kolmivuotiselle toimikaudelle. Suomen ortodoksista kirkkoa edustavat neuvostossa arkkipiispa Leo, piispa Arseni, Risto Aikonen, Marianne Kantonen, Marko Patronen, Riitta Penttinen, Minna Rasku, Andreas Salminen, Jooa Sotejeff-Wilson ja Outi Vasko.