Valamon uudet näyttelyt: Ikoni & maalari ja Hetkiä

Ajankohtaista | 12.09.2017

Luostarin kulttuurikeskuksessa avataan 16.9. Suomen ikonimaalarit ry:n 40-vuotisjuhlanäyttely ja laaja luontokuvanäyttely.

Tuula Sinkkosen ikoni Jaakobin uni ja paini

Valamon luostarissa avataan lauantaina 16.9. kaksi uutta näyttelyä. Arkkipiispa Leo avaa kello 14 Suomen ikonimaalarit ry:n 40-vuotisjuhlanäyttelyn. Ikoni & maalari tarjoaa tuoreen katsauksen nykyhetken ikonimaalaukseen. Arkkimandriitta Sergei avaa kello 15 Hetkiä-luontokuvanäyttelyn, joka tuo saman katon alle seitsemän Suomen parhaimmistoon kuuluvan luontokuvaajan teoksia.

Ortodoksinen ikoni puhuttelee yhä useampia. 1960-luvulla alkanut ikonimaalauksen läpimurto teki itäisen kirkkotaiteen tunnetuksi myös Suomessa ja veti yhä useampia ihmisiä maalausharrastuksen pariin. Nykyään ikonimaalaus on suositumpaa kuin koskaan.

Valamon luostarin Ikoni & maalari -näyttelyssä huomio on ikonien ohella myös tekijöissä. Ikonimaalausta on tapana ajatella anonyyminä taiteena, jossa maalarin persoonaa ei tuoda esiin. Ikonimaalari maalaa Jumalan kunniaksi. Persoonallinen kädenjälki on kuitenkin läsnä piirroksessa, värivalinnoissa ja siveltimen jäljessä. Ortodoksinen ikonografia asettaa maalaustyölle oman viitekehyksensä, mutta persoonallinen toteutus tekee jokaisesta ikonista ainutkertaisen.

Kokonaisuus tarjoaa tuoreen katsauksen nykyhetken ikonimaalaukseen. Näyttelyssä on esillä ikoneita 53 maalarilta eri puolilta Suomea. Pääosa esillä olevista teoksista on maalattu viime vuosina. Uusien ikonien ohella mukaan on tuotu joitakin vanhempia töitä keskeisiltä opettajilta. Yhdistyksen jäsenistöön kuuluukin sekä ammattimaalareita että ikonimaalauksen harrastajia. Näyttelyn kuraattorina on toiminut vuosien 2002–2017 Ikonimaalari-lehden päätoimittaja Liisa Heikkilä-Palo.

Suomen Ikonimaalarit ry on opintojärjestö, jonka tavoitteena on ortodoksisen ikonimaalausperinteen vaaliminen ja tunnetuksi tekeminen sekä Suomessa toimivien ikonimaalareiden keskinäisen yhteyden ylläpitäminen. Yhdistys järjestää seminaareja, maalauskursseja, opintomatkoja, näyttelyitä ja tuottaa oppimateriaalia.

Hetkiä on seitsemän pitkän linjan luontokuvaajan yhteisnäyttely, joka tuo saman katon alle lähes 500 vuotta luonto-osaamista toinen toistaan upeampien otoksien muodossa. Pertti Hissa, Nils Sundberg, Asko Salmi, Raimo Sundelin, Kauko Marjamäki, Benjam Pöntinen ja Arno Rautavaara ovat tunteneet toisensa jo kymmeniä vuosia ja kuuluvat kaikki Suomen luontokuvaajien parhaimmistoon.

  • Ikoni & maalari -näyttely on esillä Valamon luostarissa 28.2.2018 asti.
  • Hetkiä -luontokuvanäyttely on esillä Valamon luostarissa 31.1.2018 asti.

Kuva: Tuula Sinkkosen maalaama Jaakobin uni ja paini -ikoni vuodelta 2008.