Tikkurilan kirkko 20 vuoden ikään

Ajankohtaista | 07.09.2017

Kristuksen taivaaseenastumisen kirkon 20-vuotisjuhlaa vietetään 10. syyskuuta.

Kirkko sisältä

Tikkurilan Kristuksen taivaaseenastumisen kirkon vihkimisestä tulee kuluneeksi 20 vuotta syyskuussa 2017.

Silloinen Helsingin metropoliitta Leo toimitti 7. syyskuuta 1997 kirkon vihkimisen, joka myös televisioitiin. Kirkko oli otettu jo aiemmin käyttöön pian valmistumisensa jälkeen pääsiäisen alla maaliskuussa 1997.

Kirkon syntyvaiheet ajoittuvat 1990-luvun alkuun, jolloin Vantaan kaupunki myi tontin sillä ehdolla, että seurakunta järjestää arkkitehtikilpailun kirkon rakentamiseksi. Arkkitehtikilpailuun jätettiin yhteensä 220 ehdotusta, mutta seurakunta ei hyväksynyt niistä yhtäkään toteutettavaksi. Kirkko rakennettiin lopulta arkkitehti Arvo Sorsan suunnitelman pohjalta.

Vantaan ortodokseja on siunattu kauniilla kirkkorakennuksella Tikkurilan keskeisellä paikalla. Kirkko on ollut sen valmistumisesta asti ahkerassa käytössä ja kävijämäärät jatkuvassa kasvussa. Myös monet maahanmuuttajat ovat löytäneet tiensä Vantaalla sijaitsevaan pyhäkköön.

Säännöllinen ortodoksinen jumalanpalveluselämä käynnistyi Tikkurilassa jo runsas kymmenen vuotta aiemmin. Ennen kirkon rakentamista yhteisö toimi marraskuusta 1986 Vantaan Kaislatiellä omakotitaloon tehdyissä Pyhittäjä Arseni Konevitsalaisen muistolle omistetutuissa tiloissa. Kaislatiellä syntyi hyvä ja mutkaton yhteishenki, joka siirtyi myös tulevan kirkon Arseni-salissa nautittaville kirkkokahveille.

Tikkurilan tiistaiseura on tukenut alueella aktiivisesti seurakuntatyötä koko kirkon historian ajan. Tiistaiseuran aktiivisen toiminnan ja varainkeruun sekä yksittäisten lahjoitusten turvin kirkkoon saatiin aikanaan muun muassa ikonostaasi.

Kirkolla on ehtinyt olla sen historian aikana useita vakituisia pappeja. Kirkon papistossa ovat toimineet rovastit Juhani Härkin ja Raimo Huttu, arkkimandriitta Andreas Larikka sekä pastori Mikael Sundkvist, joka palvelee jo seitsemättä vuotta Vantaan ortodokseja. Vakituisina kanttoreina ovat toimineet Helena Tchervinskij ja Jarmo Lehto. Tällä hetkellä kanttorin tehtävässä toimii Olga Soldatova. Tikkurilan kirkossa palvelevat diakoneina Sergei Podschivalow ja Andreas Stenberg. Kirkon luottamustoimisena isännöitsijänä toimii Tauno Riepponen.

Tikkurilan kirkon 20-vuotisjuhlaa vietetään sunnuntaina 10. syyskuuta. Juhlaliturgian toimittaa metropoliitta Ambrosius papiston avustamana.

Teksti: Helsingin ortodoksinen seurakunta / Sergei Podschivalow ja Risto Ikäheimo

Kuva: Vlada Wahlstén