Luomakunnan aika: rukouksia maailman ja luonnon puolesta

Ajankohtaista | 31.08.2017

Kolmen ekumeenisen organisaation yhteinen julkilausuma luomakunnan päivän edellä.

Metsää

Euroopan kirkkojen konferenssin, Euroopan kristillisen ympäristöverkoston ja Euroopan katolisten piispainkokousten neuvoston yhteisessä julkilausumassa esitetään kutsu rukoukseen luomakunnan puolesta:

Kaikki kristityt tunnustavat luomakunnan Jumalan antamaksi lahjaksi. Tämän vuoksi meidät on kutsuttu huolehtimaan siitä ja hoitamaan sitä vastuullisesti. Kutsumme teidät kaikki kunnioittamaan tämän vuoden lokakuun 1.-4. päiviä luomakunnan aikana sekä syyskuun ensimmäistä päivää luomakunnan päivänä.

Uusin kehitys muistuttaa meitä ilmastonmuutoksen vaaroista, luonnon monimuotoisuuden häviämisestä, jätevuorien kasvusta ja monista muista haasteista. Vaikka tiedostamme ilmiöiden taustalla vaikuttavat monet syyt, emme saa unohtaa, että osa ongelmasta johtuu itsekkyydestämme, leväperäisyydestämme ja laajalle levinneestä näkemyksestä, jossa maailmaa tarkastellaan voitontavoittelun kohteena.

Kristillinen usko ja sen perinteet pitävät luomakunnasta huolehtimista osana kristillistä maailmankuvaa ja uskoa. Tätä ovat korostaneet kaikki kolme eurooppalaista ekumeenista yleiskokousta Baselissa, Grazissa ja Sibiussa. Euroopan kristillinen ympäristöverkosto (ECEN) jatkaa työtään näiden kokousten kehotusten hengessä.

Vuonna 1989 ekumeeninen patriarkka Demetrios kutsui meitä viettämään luomakunnan päivää. Tämän aloitteen tukena oli kristinuskon historiansa aikana keräämä viisaus ja kokemus. Tänä vuonna, jona juhlimme reformaation 500-vuotista taivalta, mieleen nousevat myös Martti Luther ja hänen näkemyksensä luomakunnasta: ”Jumala on kaikissa olennoissa, jopa pienimmissä kukissa” ja edelleen: ”eläimet ovat Jumalan jalanjälkiä.”

Samaa näkemystä vaalittiin kristillisen kirkon varhaisvaiheissa. Monet kirkkoisät korostivat erityisesti ihmiskunnan ja luomakunnan välistä sisäistä yhteyttä. Esimerkiksi Maksimos Tunnustaja alleviivasi tätä näkemystä: ”Ihmispersoona yhdistää luodun ja luomattoman luonnon rakkauden kautta.” Haluamme korostaa yhä tänäkin päivänä, että ympäristön ekologia ei ole erillään ihmisen ekologiasta. Kristillinen huolenpito luomakunnasta on aina liitoksissa huolenpitoomme toisistamme ihmisinä, jotka on luotu Jumalan kuviksi ja Jumalan kaltaisuuteen.

Hiljattain samaa on tuonut esille myös paavi Franciscus. Ensyklikassaan Laudato si hän korosti, että: ”Kun puhumme ’ympäristöstä’, tarkoitamme tosiasiassa luonnon ja siinä elävän yhteiskunnan välistä suhdetta. Luontoa ei voida pitää jonakin meistä erillisenä tai pelkkinä puitteina joissa elämme.” (n. 139)

Tässä hengessä kutsumme lämpimästi viime vuosien tapaan kaikkia eurooppalaisia kristittyjä, Euroopan kirkkojen konferenssin jäsenkirkkoja sekä Euroopan katolisten piispainkokousten neuvostoa (CCEE), seurakuntia ja kirkollisia yhteisöjä ja jokaista hyväntahtoista ihmistä osallistumaan luomakunnan päivään ja juhlaan.

Juhlimme luomakunnan aikaa yhdessä, omien liturgisten perinteidemme mukaisesti, pitääksemme esillä yhteistä kristillistä uskoa Jumalaan, joka on Luoja. Kehotamme teitä kaikkia rukoilemaan omissa yhteisöissänne luomakunnan lahjan puolesta.

 

Rovasti Heikki Huttunen, pääsihteeri, Euroopan kirkkojen konferenssi

Mgr. Duarte da Cunha, pääsihteeri, Euroopan katolisten piispainkokousten neuvosto

Pastori, tohtori Peter Pavlovic, sihteeri, Euroopan kristillinen ympäristöverkosto

Käännös: Ari Koponen