Ekaluokkalaisen uskonnon oppikirjaksi Aksios 1

Ajankohtaista | 25.08.2017

Uusi oppikirja ilmestyy syyskuussa, mutta harjoituskirja vasta loppuvuodesta. 

Oppikirjan kansikuva

Ortodoksisen uskonnon uuden opetussuunnitelman mukaisen oppikirjasarja Aksioksen ensimmäinen osa, Aksios 1, ilmestyy syyskuussa. Kirjassa seikkailevat pienet oppilaat Onni ja Anni luokkatovereineen.

Tekstikirjan ilmestymisajaksi oli vielä alkuvuodesta määritetty kesä 2017. Kustannustoimittamisessa ja kuvittamisessa sekä materiaalin testaamisessa ja hiomisessa kesti kuitenkin hieman arvioitua pitempään.

Kirjasarjan tuottaja Kaija Pirinen Opetushallituksesta ei pidä viivettä lähtökohtaisesti yllättävänä. Hänen kokemuksensa mukaan Aksios 1:n tyyppisen oppimateriaalin tekeminen kestää yhdestä kolmeen vuotta. Yhdessä vuodessa voidaan kuitenkin saada valmiiksi korkeintaan yksittäisteos, kuten jonkun tietyn aihealueen oppikirja. Tämäkin edellyttää, että kirjaan on jo olemassa suunnitelma ja valmista tekstiäkin.

– Sen sijaan Aksioksen kaltaisen, koko perusopetuksen kattavan materiaalikokonaisuuden ensimmäinen osa on niin tärkeä suunnannäyttäjä tuleville teoksille, että olemme nyt työryhmänä mielestäni jopa ennätyksellisiä, kun ensimmäinen kirja on saatu valmiiksi kahdessa vuodessa. Juuri tarkistin, että ensimmäiset suunnittelukokoukset on pidetty touko-kesäkuussa 2015.

Viive ilmestymisessä on lopulta monien sattumusten yhteissummaa. Pirinen kertoo, että jos aikataulu olisi ollut kiinni pelkästään Aksios-sarjan käsikirjoittamista koordinoivasta Risto Aikosesta, materiaali olisi ollut valmis jo paljon aiemmin.

– Ykkösosan käsikirjoittajat Risto Aikonen ja Sari Havu-Nuutinen ovat koko ajan pysyneet tavoitteissa ja aikatauluissa sekä olleet upean joustavia materiaalin viimeistelyssä, esimerkiksi auttaessaan kuvittajaa moninaisissa ortodoksiseen uskontoon kuuluvissa erityispiirteissä.

Opetushallitus on kuitenkin vain vähälevikkinen kustantamo, jolla ei ole samanlaisia resursseja kuin kaupallisilla oppimateriaalikustantajilla.

– Palkkaamme esimerkiksi toimitustyöhön, kuvitukseen ja graafiseen suunnitteluun tarvittavan työvoiman ulkopuolelta freelancer-pohjalta. Monivuotisissa, kymmeniä ihmisiä työllistävissä projekteissa elämäntilanteet vaihtelevat ja siksi aikataulua joudutaan välillä rukkaamaan. Hyvien freelancereiden ajasta kilpailevat ymmärrettävästi muutkin työnantajat kuin Opetushallitus. Emme ole kuitenkaan halunneet tinkiä laadusta. Olemme myös halunneet kuunnella käyttäjien mielipiteitä pitkin matkaa.

Opetushallituksessa tehdään nyt ortodoksiseen uskontoon ensisijaisesti perusopetuksen materiaaleja.

– Aikataulu on sellainen, että nyt Aksioksella aloittavat oppilaat eivät jää ilman materiaalia tulevina lukuvuosina. Tuotannossa on myös kirjaan liittyvä opettajan verkkoaineisto.

Lukionkin oppimateriaalia on kovasti kyselty.

– Sellainenkin on tekeillä parhaillaan, mutta tässä alkuvaiheessa en osaa vielä arvioida aikataulua sen tarkemmin kuin että kestää vähintään vuoden, ennen kuin lukion materiaali on valmis, toteaa Pirinen.

Teksti: Maria Hattunen

Kuva: Opetushallitus