Helsingin ja Joensuun seurakunnat mukana kaupunkitapahtumissa

Tapahtuma | 21.08.2017
Tapahtuma alkaa
Tapahtuma päättyy

Helsingissä Taiteiden yö järjestetään torstaina 24.8., Joen yötä vietetään perjantaina 25.8.

Pyhän Kolminaisuuden pihajuhlaa

Elokuiset kaupunkitapahtumat tarjoavat seurakunnille hyvän tilaisuuden esitellä ortodoksisen kirkon jumalanpalveluselämää ja ortodoksista kulttuuria myös niille, joita seurakunnan ympärivuotinen toiminta ei tavoita. Seurakunnat ovatkin ottaneet tilaisuudesta vaarin. Taiteiden yö toi tänäkin vuonna satoja kävijöitä esimerkiksi Tampereen, Oulun ja Vaasan seurakuntien pyhäköihin.

Tällä viikolla Taiteiden yötä vietetään Helsingissä ja Joensuussa, jossa tapahtuma tunnetaan nimellä Joen yö.

Uspenskin katedraalissa vietetään Katedraalin yötä 24.8. kello 17–21-30. Ilta alkaa ehtoopalveluksella kello 17 ja jatkuu Katedraalikuoron konsertilla kello 18. Akatistos Jumalansynnyttäjälle toimitetaan kello 19 ja kello 20 Katedraalikuoro konsertoi uudelleen. Illan päätteeksi toimitetaan kiitosrukouspalvelus kello 21.

Uspenskin kryptan kappelissa on esillä seurakunnan 190-vuotista historiaa esittelevä valokuvanäyttely Muistot talteen. Katedraalin piha-alueella Etnobaari tarjoilee improvisoitua ohjelmaa ja makuja maailmalta.

Pyhän Kolminaisuuden kirkko Unioninkadulla on avoinna Taiteiden yönä kello 16–23. Kirkon pihapiirissä soi slaavilainen musiikki ja tarjolla on venäläisen keittiön klassikoita: borssikeittoa, šašlik-lihavartaita, blinejä, piirakoita, kahvia ja teetä. Pihaan on esteetön pääsy ja sieltä löytyy puuhaa myös lapsille.

Tapahtuma alkaa ruoan siunauksella kello 16. Kirkossa on kello 18 kuorokonsertti ja kello 19 kirkkoon voi tulla kuuntelemaan luentoa ortodoksisuudesta. Luento uusitaan kello 21. Akatistos toimitetaan kello 20 ja ilta päättyy kiitosrukouspalvelukseen, joka alkaa kello 22.

Joen yössä 25.8. Pyhän Nikolaoksen kirkko on avoinna tutustumista varten kello 14–18. Kirkon pihalle pystytetyssä teltassa on kahvitarjoilu kello 14 alkaen, sillä kirkko täyttää tänä vuonna 130 vuotta. Kirkon esittelykierros järjestetään kello 16 ja kello 18 kirkossa toimitetaan kiitosakatistos.

Torikadulla sijaitseva Ortodoksisen seminaarin kirkko on avoinna tutustumista varten kello 14–19. Bysanttilaista kirkkolaulua esittävä lauluyhtye Psaltikon konsertoi kirkossa kello 19.

Seminaarin naapurissa Ortodoksisella kulttuurikeskuksella pääsee tutustumaan Ristikansan vaellus ja Enkelielämän tie –näyttelyihin kello 14–18. Kello 17 munkki Damaskinos luennoi kulttuurikeskuksella aiheesta Kreikan Athosvuori – maailman suurin luostarikeskus. Ravintola Elias on avoinna kello 8–18.

Kuva: Helsingin ortodoksinen seurakunta / Miro Järnefelt