Arkkipiispa Leon uusi runoteos on ilmestynyt

Ajankohtaista | 01.08.2017

Katso eteesi, ylös ja korkealle – Kačo edeh, üläh da korgiel -teoksessa arkkipiispa pohdiskelee ihmistä ja ihmisen vastuuta.

Kirjan kansi

Arkkipiispa Leolta on ilmestynyt uusi runoteos, Karjalan Kielen Seuran kustantama Katso eteesi, ylös ja korkealle Kačo edeh, üläh da korgiel. Teos on tuttuun tapaan kaksikielinen: runoista voi nauttia sekä suomeksi että karjalaksi.

Mitä ihminen on? Mikä on hänen vastuunsa? Mitä ihminen tekee itselleen, toisilleen, koko maailmalle? Arkkipiispa Leo pohtii runoissaan ihmistä ja ihmisen tekoja. Maailma on kaunis, mutta ihminen voi rumentaa sen. Ihminen tuhoaa paitsi itseään, myös muita ihmisiä, meidän kaikkien yhteistä kulttuuriperintöä, luontoa, koko maapalloa. Se on suurta tyhmyyttä, pahuutta.

Mutta ihmisellä on pyrkimys myös parempaan. Tuo pyrkimys vaatii rohkeutta, vastuun kantamista, velvollisuuksien lunastamista. Muutokseen päästään kuuntelemalla, kuuntelemalla muutakin kuin omaa ääntä, ihmisten kahdenkeskisessä elämässä, yhteiskunnissa ja maailmanpolitiikassa. Kun luopuu turhasta, kokee enemmän. Kun katsoo eteensä, ylös ja korkealle, näkee enemmän elämän äärettömästä suuruudesta.

Katso eteesi, ylös ja korkealle – Kačo edeh, üläh da korgiel, 192s, Keuruu 2017, ISBN 978-952-5790-61-0, hinta 30€.

Tilaukset seuran Joensuun ja Helsingin toimistoista (044 500 2215 ja kirsti.karhinen@karjal.fi  tai 0400 246 266 ja pertti.lampi@gmail.com). Tilauksia voi tehdä myös KKS:n verkkokirjakaupassa http://karjal.fi/.