Ikonimaalari Konstantinos Ksenopoulos opettamassa Ortodoksisella seminaarilla

Ajankohtaista | 10.05.2017

Teologian opiskelijat maalasivat kurssin aikana Kristus Kaikkivaltiaan ikonin bysanttilaisella maalaustekniikalla. 

Ikonimaalarit ja valmiit ikonit ryhmäkuvassa

Aleksandrian patriarkaatin ruhtinasikonimaalari Konstantinos Ksenopoulos johdatteli 3.–8.5. ortodoksisen teologian opiskelijoita ikonimaalauksen saloihin yhdessä poikansa Krysostomoksen kanssa. Yhteensä kolmetoista opiskelijaa maalasi kurssin aikana Kristus Kaikkivaltiaan ikonin bysanttilaisella maalaustekniikalla.

Ortodoksisen seminaarin väelle Ksenopoulos on erityisen tuttu, koska 1990-luvun lopulla hänen johtamansa maalariryhmä teki pyhän Johannes Teologin kirkkoon seinämaalaukset. Torstaina 4.5. Ksenopoulos luennoikin runsaslukuiselle yleisölle pyhän Johannes Teologin kirkossa ja kertoi paitsi seinämaalausten synnystä ja teologisesta sisällöstä, myös tradition merkityksestä ortodoksisessa kirkkotaiteessa.

– Traditio ei tarkoita sitä, että kävelee eteenpäin mutta katsoo koko ajan taakse: silloinhan kompastuu! Kirkon traditio tarkoittaa aiempien sukupolvien perinteen kunnioittamista, mutta myös oman henkilökohtaisen tyylin lisäämistä taiteeseen, ei kuitenkaan oma ego edellä, vaan Jumalan kunniaksi. Te suomalaiset olette tavallaan kahden kulttuurin välillä: vanhempi traditionne on venäläistä, mutta nykyään kuulutte Konstantinopolin patriarkaattiin ja olette saaneet myös kreikkalaista vaikutetta. Vähitellen teidän tulisi edetä luomaan näiden perinteiden pohjalta myös omaa, uutta ikonimaalausta. Tämä vaatii kuitenkin vahvaa kristillistä uskoa ja kuvataiteellista lahjakkuutta, Ksenopoulos tähdensi.

Suurin osa opiskelijoista oli ensi kertaa ikonimaalauksen parissa, mutta muutama kokeneempikin oli joukossa. Teologian opiskelija Essi Liesma, joka on aiemmin maalannut venäläisellä tekniikalla, kertoi aluksi uuden tekniikan tuntuneen hankalalta:

– Ensimmäisenä päivänä selkä tuli kipeäksi, enkä oikein osannut käyttää tätä tukikeppiä. Sen jälkeen aloin ymmärtää bysanttilaista maalaustekniikkaa paremmin. Nyt en enää tiedä, miten totun taas maalaamaan ilman tukikeppiä, Liesma totesi kurssin päätteeksi.

Opiskelijoilla oli yhteinen toive kurssin päätteeksi:

– Toivottavasti saamme samat opettajat tänne uudelleenkin johdattamaan meidät ikonimaalauksen saloihin!

Teksti: Munkki Damaskinos Ksenofontoslainen

Kuva: Markus Hänninen