Helsinkiläisnuoret pyhiinvaelluksella Serbiassa 27.4.–2.5.

Ajankohtaista | 09.05.2017

Uspenskin nuoret ja Pyhän Andreaan nuorisokuoro jatkoivat pääsiäisjuhlaa Oulun metropoliitta Elian seurassa.

Kuva matkalaisista kirkkovierailulla

Uspenskin nuoret on katedraalin yhteydessä toimiva nuorten ryhmä, jonka tarkoituksena on koota nuoret oman kirkkonsa ympärille. Ryhmään kuuluu nuoria myös muilta seurakunnan alueilta ja sen toiminnasta vastaavat ylidiakoni Juha Lampinen ja Helsingin seurakunnan kasvatustyöntekijä Iida Lonkila. Ryhmän toiminta aloitettiin vuonna 2014.

Seurakunnan kasvatustyön kanttori Joakim Pietarisen johtama Pyhän Andreaan nuorisokuoro kokoaa puolestaan yhteen kuorotoiminnasta ja musiikista innostuneet nuoret koko seurakunnan alueelta. Kuoro kantaa seurakunnan kasvatuksen nimikkopyhän, apostoli Andreaksen nimeä. 

Uspenskin nuoret ja Helsingin seurakunnan nuorisokuoro ovat tehneet vuodesta 2014 alkaen pyhiinvaelluksia ulkomaille. Ortodoksisen kirkon elämään on tutustuttu vierailemalla esimerkiksi Romanian Iasissa, Bukovinassa ja Neamtsin alueella sekä Viron Värskassa ja Tartossa. 

Pyhiinvaelluksiin on valmistauduttu aina huolellisesti viettämällä aikaa yhdessä ja tutustumalla matkakohteisiin jo etukäteen. Nuoret ovat myös keränneet yhdessä matkarahaa järjestämällä erilaisia tempauksia, kirkkokahveja ja konsertteja. Viime vuosina suurin yksittäinen tempaus on ollut Taiteiden yön Etnobuffet Uspenskin katedraalilla. 

– Matkaryhmä on saanut muitakin avustuksia. Niinpä kaikilla Uspenskin nuorissa tai nuorisokuorossa toimivilla aktiivinuorilla on ollut mahdollisuus osallistua matkalle, kertoo ylidiakoni Juha Lampinen.

Tämänvuotista matkaa Serbiaan valmisteltiin vuoden päivät. Mukaan lähti kaikkiaan 37 henkeä: 15–23 vuotiaita nuoria, piispa, pappi, diakoni, kanttori, ONL:n kultaisen ansiomerkin haltija ja kaksi kasvatustyöntekijää. Monikulttuurisen ja kahdeksaa eri kieltä taitavan nuorten ryhmän asiantuntijaoppaaksi ja hengelliseksi paimeneksi pyydettiin Oulun metropoliitta Elia, joka otti mielellään tehtävän vastaan.

Ryhmä matkusti Serbiaan Budapestin kautta. Serbiassa ensimmäinen kohde oli Novi Sad, jossa ryhmää oli vastassa pyhän Nikolaoksen seurakunnan kirkkoherra, isä Miodrag ja käytännön järjestelyistä Serbiassa vastannut Dragan, jotka kulkivat koko matkan ryhmän mukana. 

Perjantaina 28.4 nuoret vierailivat Novi Sadin läheisyydessä Vojvodinan alueella Bačkan hiippakunnassa 1200-luvulla perustetussa Kovljin luostarissa sekä uudessa, noin 10 vuotta sitten perustetussa Kačin ylösnousemuksen nunnaluostarissa. Luostarien kirkoissa nuoret lauloivat pääsiäislauluja. Luostarien trapesoissa nuorisokuoro lauloi myös karjalaisaiheisen laulun ja Finlandian. 

Lauantaiaamuna nuoret osallistuivat liturgiaan Novi Sadissa sijaitsevassa Pyhän Nikolaoksen kirkossa. Kirkkoherra isä Miodrag siunasi pastori Sergei Petsalon johtamaan palveluksen ensimmäisenä pappina ja kirkkolaulusta vastasi palveluksessa Pyhän Andreaan kuoro kanttori Joakimin johdolla.

Liturgian jälkeen pyhiinvaellus jatkui kohti Lounais-Serbiaa ja Studenican luostaria. Ryhmä majoittui 1100-luvun lopulla perustetun Studenican luostarin majataloon. Päivän päätteeksi osallistuttiin vielä ehtoopalvelukseen ja maittavalle illalliselle. 

Sunnuntaina isä Sergei, isä Miodrag ja ylidiakoni Juha pääsivät mukaan toimittamaan juhlavaa liturgiaa yhdessä luostarin johtajan igumeni Tiihonin kanssa. Nuorisokuoro sai jälleen laulaa liturgian. 

Palveluksessa oli mukana myös perheistä koostuva pyhiinvaellusryhmä Bosniasta. Liturgian jälkeen igumeni Tiihon kutsui koko kirkkokansan kevyelle aterialle luostarin trapesaan. 

Sunnuntaina iltapäivällä nuoret vierailivat 1200-luvulla perustetussa Sopoćanin luostarissa. Luostari toimii Novi Pazarin muslimikaupungin kupeessa lähellä Kosovon rajaa. Paluumatkalla Studenicaan pysähdyttiin vielä vuoristossa olevassa Gradacin nunnaluostarissa.

Maanantaina osa nuorista jaksoi vielä herätä aamuviideltä alkaneeseen aamupalvelukseen ja sitä seuranneeseen liturgiaan. 

Palveluksen jälkeen nautittiin jälleen trapesan antimista, sillä liturgian toimittanut pappismunkki Vitali sanoi, että luostarikauppaan ei voi mennä ostoksille, jos ei ole ensin saanut kahvia. 

Iltapäivällä ryhmä vieraili Kraljevon kaupungin kupeessa olevassa kuninkaiden luostarissa, nykyisessä nunnaluostari Žičassa, joka oli Serbian kirkon ensimmäinen piispanistuimen paikka ja jossa monet Serbian ensimmäisistä kuninkaista kruunattiin. Sieltä matka jatkui Belgradiin, jossa ryhmä vieraili edelleen rakenteilla olevassa pyhän Savvan kirkossa. Aikaa oli myös vappukävelyyn Tonavan rannoilla. 

Belgradista ryhmä palasi Novi Sadiin, jossa nautittiin paikallisten kanssa yhteinen illallinen kiitoksineen ja muistamisineen. 

Tiistaina oli vuorossa siirtymä Budapestiin, jossa nuoret ehtivät piipahtaa vielä nopeasti kaupungilla ennen lennon lähtöä.

Mitä on siis yhdessä koettu pyhiinvaellus? Jumalanpalveluksia, rukousta, luostareita, yhdessäoloa, eukaristia, uusia ystäviä, kohtaamisia, jakamista, keskusteluja, lauluja, leikkejä, silmiähiveleviä maisemia, valokuvia, vieraanvaraisuutta, mieleen piirtyviä hetkiä, oman identiteetin vahvistumista… Tätä voisi kutsua ortodoksisuudeksi. 

Teksti: Juha Lampinen ja Maria Hattunen

Kuva: Juha Lampinen