Dimitri Bortnjanskin kuorokonserttoja Joensuussa 10.5.

Tapahtuma | 03.05.2017
Tapahtuma alkaa
Tapahtuma päättyy

Johannes Teologin laulajat juhlistaa pääsiäiskauden keskijuhlaa konsertoimalla Rantakylän kirkossa.

Johannes Teologin Laulajat konsertoi Rantakylän evankelis-luterilaisesssa kirkossa keskiviikkona 10. toukokuuta kello 18. Konserttiin on vapaa pääsy, mutta käsiohjelma on maksullinen. 

Ortodoksisen kirkkomusiikin rakastetuimpia veisuja sisältävän konsertin erikoisuutena kuoro esittää kaksi Dimitri Bortnjanskin (1751–1825) kuorokonserttoa, jotka on tehty pääsiäisen juhlaa varten. 

Konsertot ovat niin kutsuttua paraliturgista musiikkia eli eivät varsinaista liturgista musiikkia. Ne vakiinnuttivat aikanaan asemansa Venäjällä, jossa runsaslukuisen papiston ehtoollisen nauttimiseen kului paljon aikaa: kirkkokansa sai näin nauttia musiikista odottaessan papiston ehtoollisen päättymistä.

Bortnjanski on yksi tunnetuimmista venäläisen kirkkomusiikin säveltäjistä. Hän sai oppinsa italialaisilta oopperasäveltäjiltä Baldassare Galuppilta ja Giuseppe Sartilta. Sävellykset ovat näin olleen tyylillisesti lähellä barokkia. Bortnjanski sävelsi kaikkiaan 44 konserttoa, joista 9 kaksoiskuorolle. 

Konsertin muita säveltäjiä ovat muun muassa Vasili Starorusskij ja Aleksej Kastorski

Vuonna 1988 (nimellä Joensuun yliopiston ortodoksinen kuoro) perustettu Johannes Teologin laulajat on ortodoksisen kirkkomusiikin opiskelijoiden konsertoiva harjoittelukuoro. Koko olemassaolonsa ajan maamme ortodoksisten kuorojen eturiviin kuulunut kuoro on julkaissut kuusi levyä ja niittänyt mainetta erityisesti uuden ortodoksisen kirkkolaulun kantaesityksillä. Kuoroa on johtanut syksystä 2002 saakka kirkkomusiikin opettaja, diakoni Petri Nykänen.