Imre Makoveczin kirkot Sofiassa 14.1.–28.2.

Tapahtuma | 13.01.2017
Tapahtuma alkaa
Tapahtuma päättyy

Vuosaaressa sijaitsevan Kulttuurikeskus Sofian galleriassa avataan 14.1. kello 16 valokuvanäyttely, joka esittelee kansainvälisesti tunnetun unkarilaisen arkkitehdin Imre Makoveczin kirkkoarkkitehtuuria. Gábor Mátén valokuvien ohessa näyttelyssä on esillä myös Imre Makoveczin piirustuksia.

Näyttelyn avaa metropoliitta Ambrosius. Tervehdyssanat lausuu Unkarin suurlähettiläs, Vince Szalay-Bobrovniczky. Näyttelyn esittelee Balassi-instituutin eli Helsingissä toimivan Unkarin kulttuuri- ja tiedekeskuksen johtaja Gábor Richly. Avajaisiin on vapaa pääsy.

Imre Makovecz (1935–2011) valmistui arkkitehdiksi Budapestin teknillisestä yliopistosta 1959. Hän oli Unkarin Taideakatemian perustajajäsen ja sen ikuinen kunniajäsen. 

Makovecz on orgaanisen arkkitehtuurin merkittävin edustaja. Hänen suunnittelemansa rakennukset toimivat luonnollisessa ympäristössä ilman että rakennukset alistaisivat luonnon ja luonnon muodot. Frank Lloyd Wright ja Rudolf Steiner ovat molemmat vaikuttaneet Makoveczin ajatusmaailmaan, mutta vielä enemmän hän on ottanut vaikutteita perinteisen unkarilaisen kansantaiteen motiiveista ja tematiikasta. Imre Makovecz onkin tullut tunnetuksi kansallisromanttisesta tyylistään. 

Hänen työnsä alku kumpusi kritiikistä kommunistista ideologiaa ja systeemin brutaalista yhdenmukaisuutta kohtaan. Vuoden 1989 jälkeen hänen arkkitehtuurinsa teki suurenmoisia huomautuksia globalisaatiota ja korporatiivien kulttuuria kohtaan. Makoveczin yritys heijastaa ja rakentaa unkarilaisia arkkityyppejä on nähty jatkona unkarilaisen jugendin (sesession) ja kansallisen romantiikan arkkitehtien työlle ja ideoille.

Valokuvaaja Gábor Máté pitää Imre Makoveczin arkkitehtuurin olennaisimpana puolena uskonnollisuutta:

– Vietin kuvattavan rakennuksen läheisyydessä yön ja päivän ja tutustuin rakennusta käyttäviin ihmisiin. Minua kiinnosti, mikä yhdistää heitä ja kirkkoa, onko heillä muistoja kirkon rakentamisesta ja sen käyttöön otosta. Otin monesti osaa liturgiaan ja jumalanpalvelukseen. Valokuvauksen yhteydessä koin monta erikoista ja symbolista tapahtumaa. Tapasin innostuneita ja fanaattisia ihmisiä, koin pelottavia ja hurmaavia luonnonilmiöitä, jotka vaikuttavat minuun tänä päivänäkin.

Näyttely on avoinna maanantaista lauantaihin klo 9–18 helmikuun loppuun asti.

Kuva: Kulttuurikeskus Sofia

13.1.2017