Partio kasvattaa ja yhdistää

Ajankohtaista | 20.07.2016

Myös ortodoksinen seurakunta voi toimia lippukunnan taustayhteisönä.

Karjalan Korvenkävijät virpomassa palmusunnuntain kirkkoontulijoita.
Partio on maailmanlaajuinen lasten ja nuorten liike, jonka tarkoitus on kasvattaa vastuuntuntoisia, toiset huomioon ottavia ja ympäristöä kunnioittavia kansalaisia. Vaikka kyseessä onkin nuorisoliike, ei partiossa ole yläikärajaa, vaan kaikki yli 7-vuotiaat voivat lähteä toimintaan mukaan. Maailmanlaajuisesti partiolaisia on noin 38 miljoonaa, Suomessa noin 65 000.
Suomessa partioliikkeen kattojärjestönä toimii Suomen Partiolaiset ry. Käytännössä partioliikkeen toiminta tapahtuu lippukunnissa, joiden taustalla voi olla esimerkiksi seurakunta tai yhdistys. Myös Suomen ortodoksisista seurakunnista muutama toimii lippukunnan taustayhteisönä.
Muiden kasvatuksellisten tehtävien lisäksi myös hengellinen kasvatus on osa partiotoimintaa. Suomessa se tarkoittaa käytännössä useimmiten lippukunnasta riippuen joko evankelisluterilaisen tai ortodoksisen kirkon opin mukaista kasvatusta, mutta myös uskontokuntiin kuulumattomille partiolaisille järjestetään katsomuksensa mukaista kasvatusta.
Ortodoksinen seurakunta taustallaan toimii muun muassa joensuulainen lippukunta Karjalan Korvenkävijät. Se ei kuitenkaan lippukunnassa toimivan Päivi Kerosen mukaan tarkoita sitä, etteivätkö muihinkin uskontokuntiin kuuluvat olisi lippukuntaan tervetulleita - päinvastoin, Karjalan Korvenkävijöistä yli puolet ei kuulu ortodoksiseen kirkkoon. Varsinainen partiotoiminta on samanlaista kuin muissakin lippukunnissa, siis hyvin monipuolista.
– Ihan samanlaista toimintaa meillä on kuin kaikilla muillakin, siis kaikkea mahdollista maan ja taivaan välillä. Jos luulee, että me partiossa vain nyhräämme erilaisten solmujen kanssa, on hyvin väärässä, Keronen naurahtaa.
Lippukunnan hengellisyys riippuu hyvin pitkälti lippukunnan johdosta. Karjalan Korvenkävijöissä ortodoksisuus kulkee tiiviisti toiminnassa mukana. Lippukunnalla on muun muassa oma tsasouna, ja lippukunnan leireille kutsutaan seurakunnalta pappi mukaan.
– Ortodoksinen uskonto tulee meidän toiminnassamme hyvin luonnollisesti tutuksi niin ortodoksiseen kirkkoon kuuluville kuin kuulumattomillekin, Keronen toteaa.
Nyt Karjalan Korvenkävijät matkaavat monen muun lippukunnan tavoin Suomen Partiolaisten järjestämälle Roihu-leirille. Roihu on Suomen suurin nuorisotapahtuma, joka näkyy tämän vuoden aikana monenlaisina tapahtumina ja tempauksina. Roihun huipennus on 20.–28.7. Evon metsissä järjestettävä yli 16 000 hengen suurleiri, jolle osallistuu kaikenikäisiä ihmisiä niin Suomesta kuin ulkomailtakin.
Roihun valtavalta leirialueelta löytyy myös leirikirkko, jossa toimitetaan sunnuntaina ortodoksinen liturgia. Suomalaisten ortodoksien ja muiden kiinnostuneiden lisäksi liturgian vetänee kirkkoon myös muista maista, kuten Kreikasta leirille matkustaneita ortodoksipartiolaisia.
Karjalan Korvenkävijät pyrkivät Roihun lisäksi muutenkin aina osallistumaan niin Suomen Partiolaisten kuin Järvi-Suomen Partiolaistenkin järjestämiin suurleireihin ja tapahtumiin. Lisäksi lippukunta tekee yhteistyötä muiden lähellä toimivien lippukuntien kanssa. Toisinaan lippukuntien yhteistyö on samalla hyvin luonnollista ekumeenista työtä, onhan esimerkiksi ortodoksisen ja evankelisluterilaisen lippukunnan yhteisleireillä yleensä läsnä papistoa ja uskonnollista perinnettä kummaltakin kirkkokunnalta.
Keronen suosittelee lämpimästi niin seurakunnille lippukuntien perustamista kuin seurakunnan nuorillekin partiotoimintaan mukaan lähtemistä. Partiossa toimiminen on ennen kaikkea toisten ihmisten kanssa toimimista, ja tarjoaa näin ollen niin seurakunnalle mahdollisuuden tutustua nuoriinsa kuin nuorille mahdollisuuden tutustua toisiinsa.
– Partiota kannattaa ehdottomasti kokeilla, sillä jos henkilökemiat kohtaavat, syntyy elinikäisiä vahvoja ystävyyssuhteita, Keronen summaa.
Teksti: Maria Kasdaglis
Kuvat: Päivi Keronen
20.7.2016