Kanttori Jouni Mäkelä eläkkeelle

Ajankohtaista | 22.04.2016

Poikkeukselliseen työuraan mahtuu lähes 40 vuoden rupeama matkakanttorina.

Kanttori Jouni Mäkelä siirtyy eläkkeelle toukokuussa, lähes 40 vuoden työuran jälkeen. Vuosien saatossa hän on ehtinyt työskennellä hyvin monenlaisissa ympäristöissä, niin Pohjois-Lapin rajaseuduilla kuin Turun saaristossakin.Eläköitymisjuhlaa vietetään lauantaina 23.4. Turussa Pyhän marttyyrikeisarinna Aleksandran kirkon praasniekan yhteydessä. Vedenpyhitys ja liturgia alkaa kello 9.30. Palveluksen jälkeen juuhla jatkuu seurakuntasalilla.
Jouni Mäkelä valmistui Kuopion pappisseminaarin kanttorikurssilta vuonna 1977. Ura alkoi Suomen pohjoisimpien ortodoksien parissa, Ivalon matkakanttorina.
Lappiin muutto ei tosin ollut mikään itsestäänselvyys.
– Olen kotoisin Tampereelta, enkä ollut koskaan käynyt Kemiä pohjoisempana. Kun Ivalossa oli paikka auki, ja lähdin sinne kesäksi ihan seikkailumielellä.
Kesä vaihtui kuitenkin syksyksi, ja Jouni viihtyi Lapissa niin hyvin, että jäi sinne viideksi vuodeksi.
Elämä pohjoisessa oli hyvin erilaista verrattuna Etelä-Suomen kaupunkeihin.
Jouni tutustui muun muassa paikallisen kolttasaamelaisen vähemmistön elämäntapaan.
– Otin sellaisen oppilasasenteen. Kuuntelin ja opin, ja vasta vuoden jälkeen aloin itse esittää kysymyksiä.
Jouni on lähtönsä jälkeen vieraillut Lapissa säännöllisesti, ja osallistuu usein mm. Sevettijärven ja Neidenin praasniekkoihin.
Tunturimaisemat vaihtuivat Suomen toiseen äärilaitaan, kun Jouni vuonna 1983 muutti Turkuun matkakanttoriksi. Erityisen Jounin urasta tekee se, että hän on toiminut pelkästään matkakanttorina, ei lainkaan seurakuntakanttorina.
Jounin mukaan parasta matkakanttorin työssä on ollut sen vaihtelevuus. Työn suolaksi hän mainitsee seurakuntalaiset. Kilometrejäkin on kertynyt kiitettävästi, kun jumalanpalveluksia on kierretty toimittamassa lukuisilla eri paikkakunnilla ja monenlaisissa tiloissa.
Teksti: Maria Hokkinen
Kuvat: Turun ortodoksinen seurakunta
22.4.2016