Synaksarion viimein luettavissa myös verkossa

Ajankohtaista | 12.04.2016

Päivän synaksario on liitetty kirkon etusivun kalenteriosaan.

Kirkkovuoden jokainen päivä on omistettu yhden tai useamman pyhän muistolle. Nyt kunakin päivänä muisteltavien pyhien elämäkerrat ovat luettavissa sähköisesti kirkon etusivun vasemmassa ylälaidassa sijaitsevassa kalenteriosassa.
Päivän synaksario -kohtaa klikattaessa esiin ilmestyy kyseisen päivän synaksario samassa muodossa, jossa se on ilmestynyt suomenkielisessä Synaksarion -teossarjassa. Samalla on syytä muistuttaa, että kalenteriosasta löytyvät yhdellä klikkauksella myös päivän epistola- ja evankeliumitekstit.
Synaksarion on ortodoksisen kirkon keskeisimpiä perusteoksia. Se on kokoelma pyhien miesten ja naisten elämäkertoja – kokoelma, joka kattaa tuhat vuotta läntisen ja kaksi vuosituhatta itäisen kristikunnan pyhiä sekä vanhan liiton hurskaat.
Pyhien elämäkertojen muistiin merkitseminen on kuulunut kirkon elämään varhaiskirkon ajoista asti. Synaksarionia lukiessa on hyvä muistaa, että pyhien elämäkerrat eivät ole vain historiankirjoitusta, vaan ensisijaisesti hengellistä kirjallisuutta. Niiden tarkoitus on pitää pyhien muistoa elävänä ja samalla kannustaa kirkon jäseniä heidän omassa kilvoituksessaan.
Synaksarionin käännöshanke on yhä kesken: yli kymmenen vuotta kestäneessä projektissa on saatu valmiiksi kirkkovuoden ensimmäiset 10 kuukautta. Päivän synaksarion lukemisessa on siksi pidettävä keskikesällä kahden kuukauden tauko. Kesäkuun viimeisen päivän jälkeen synaksario on luettavissa seuraavan kerran syyskuun ensimmäisenä päivänä.
Synaksarion -teossarjan on toimittanut filosofian tohtori, pappismunkki Serafim Seppälä, joka toimii systemaattisen teologian ja patristiikan professorina Itä-Suomen yliopistossa. Työryhmään kuuluvat myös Johanna Vaikonpää sekä nunnat Kristoduli ja Ksenia Lintulan Pyhän Kolminaisuuden luostarista. Kirjan kustantaja on Maahenki ja sarjan kaikkia osia on saatavilla kustantajan verkkokaupasta.
Kuva: Kyproksen ortodoksinen kirkko
12.4.2016