Ikonisilta Suomesta Keniaan

Ajankohtaista | 08.04.2016

Valamon konservointilaitoksen johtaja Antti Narmala opettaa ikonimaalausta Nairobissa.

Pääsykoetilanteessa syntyneiden piirrosten parhaimmistoa.
Valamon konservointilaitoksen johtaja Antti Narmala on parhaillaan Keniassa opettamassa ikonimaalausta. Alkeiskurssi on osa Ikonisilta -hanketta, jolla tuetaan kenialaisen ikonimaalausperinteen kehittämistä Suomen ja Kenian välisellä yhteistyöllä. Samalla luodaan pohjaa Nairobin pappiseminaarin ikoninmaalauskoulutuksen toteuttamiselle ja pyritään antamaan sysäys paikallisen ikonitateen kehittymiselle. 
Ikonisilta toteutetaan yhteistyössä Valamon luostarin, konservointilaitoksen, Valamon opiston ja Filantropian kanssa. 
Reilun parin viikon pituinen alkeistasoinen intensiivikurssi alkoi huhtikuun alussa Nairobin pappisseminaarilla, jonka kirjastoon kokoontui lähes kolmekymmentä seminaarin 45 opiskelijasta valintakokeeseen. Opiskelijoille annettiin kynä ja paperia ja reilu tunti aikaa. Sen aikana piti piirtää mallista keskelle huonetta asetettu Jumalansynnyttäjän ikoni. Kenelläkään ei ollut ikonimaalauksesta aiempaa kokemusta.
Kymmenestä kurssilaisesta viisi löytyi koetilanteessa nopealla vilkaisulla. Toiset viisi vaativat vähän enemmän miettimistä. Lopulta kurssille valikoitui opiskelijoita kuudesta eri maasta.
Jo ensimmäisellä varsinaisella oppitunnilla kävi selväksi, että opiskelijat ovat vakavissaan ja tunnit käytetään huolella. Taustalla hiljaa soivaa kirkkomusiikkia lukuun ottamatta tunneilla vallitsee rikkumaton hiljaisuus. Monelta taholta esitetään toive saada ikonimaalauksen opettaja seminaarille koko lukukaudeksi.
– Haastavinta tällä kurssilla on kielen kanssa, Antti kertoo. 
Kymmenestä kurssilaisesta kolme on Keniasta. Madagaskarilta ja Ugandasta on molemmista kaksi sekä Tansaniasta, Burundista ja Malawilta on jokaisesta yksi opiskelija. Yhteisenä kielenä kurssilla on englanti. Tai sinnepäin.
– Yritän selvitä puhumalla hitaasti ja rauhallisesti, painottamalla keskeisiä sanoja ja näyttämällä samalla konkreettisesti mitä seuraavaksi tehdään. Tuntien valmisteluun kuuluu paljon mallikuvien tekemistä.
Lisäksi aikaa on suhteellisen vähän. Kurssin puolivälin jälkeen vaikuttaa kuitenkin siltä, että kaikki saavat ikonit valmiiksi, vaikka kaikki opiskelevat samalla ahkerasti ja suurin osa myös laulaa seminaarin kuorossa, jolloin lauantait menevät uuden levyn äänityksissä. Jotkut pelaisivat myös seminaarin jalkapallojoukkueessa, mutta siitä on sentään vapautusta kurssin ajaksi. Lahjakkailla on monta ottajaa.
Arki seminaarilla on hyvin kurinalaista. Aamulla kuudelta kirkkoon ja iltaruoalle vasta ehtoopalveluksen jälkeen. Paastonaika jatkuu vielä useita viikkoja, joten kaikesta turhasta on karsittu. 
Ikonimaalauksen tunnit pidetään iltapäivällä muiden tuntien jälkeen. Sen vuoksi Antti Narmala on ehtinyt aloittaa myös Pyhän Johannes Edelläkävijän ikonin konservoinnin. Tummuneiden kerrosten alta paljastui vuosiluku 1864 ja pappismunkki V. kreikaksi kirjoitettuna merkintänä tekijästä.
Teksti ja kuvat: Filantropia
8.4.2016