Pääsiäinen joka päivä

Kirkkovuosi | 26.03.2016

Oulun metropoliitta Elian pääsiäistervehdys. 

Ortodoksinen kirkkomme mielletään pääsiäisen kirkkona ja se pitää paikkansa. Herran ylösnousemuksen julistaminen on aivan todistuksemme ytimessä.Ylösnousemuksen sanoman kertoivat ensimmäisenä ne naiset, jotka tulivat katsomaan Kristuksen hautaa. Hämmästyksekseen he eivät löytäneetkään Kristusta haudasta, vaan hautaluolassa he kohtasivat enkelin joka ilmoitti heille Kristuksen nousseen kuolleista.
Naiset lähtivät juoksujalkaa kertomaan mitä olivat kuulleet: Kristus on noussut kuolleista! Viestiä ylösnousemuksesta on siitä saakka viety kaikilla kielillä koko maailmaan. Serbian kirkon pyhä Nikolaj Velimirovic on sanonut: "Ylösnousemuksellaan Kristus voitti synnin ja kuoleman, tuhosi perkeleen pimeyden valtakunnan, vapautti orjuutetun ihmissuvun ja mursi ihmisen ja Jumalan välisen suurimman mysteerin sinetin.". 
Ylösnousemuksen merkitys on niin suuri, ettemme voi ajatellakaan uskoamme ilman sitä. Ylösnousemus on ikuisen ilon ja ihmetyksen aihe ja todellinen voimanlähde. Kirkon elämässä pääsiäisen vietto ei rajoitu vain kahteen ensimmäiseen päivään, vaan se on läsnä ihan jokaisena päivänä. Itse asiassa pääsiäisaika jatkuu aina Herran taivaaseen astumiseen saakka jokaisen vuoden sunnuntain ollessa pikkupääsiäinen.
Ilman Herran ylösnousemusta kaikki olisi turhaa. Uskon mukainen elämä toimisi kenties hyvän elämän ohjenuorana tai moraalisena oppina. Voisimme olla hyviä ihmisiä mutta jotain olennaista puuttuisi. Kun peilaamme uskoamme tyhjän haudan ihmeen kautta, kaikki palaset loksahtavat paikalleen: Vanhan testamentin ennustukset tulevista tapahtumista, syntien anteeksiantaminen, ihmisen ja Jumalan välisen ikuisen siteen vahvistaminen ja iankaikkisen elämän lahja. Tämän kaiken Jumala antoi langenneelle ihmiskunnalle ristinkuoleman ja ylösnousemuksen kautta. 
Ikävä kyllä langennut ihmiskunta on Kristuksen ylösnousemuksesta huolimatta todellisuutta. Sodat, rasismi, kiusaaminen ja tappaminen on arkipäivää ympäri maailman. Emme ole immuuneja Suomessakaan näille asioille, ihmisviha on ikävästi tullut myös osaksi suomalaista arkea.
Mutta pääsiäisenä seisoessamme kirkoissa tuohukset kädessä olemme vakuuttuneita siitä, että Jumalan valtakunta voittaa synnin ja pahuuden. Uskomme että Jumalan rakkaus ihmistä kohtaan on niin suuri, ettei mikään pahuus voi sitä estää. Sillä hetkellä koko luomakunta on täynnä valoa, toivoa ja uskoa paremmasta, sillä Kristus nousi kuolleista ja kuolema on kukistettu! Pääsinen ei erottele meitä toisistamme, vaan se liittää meidät yhteen. Tämän vuoksi pääsiäinen on ilojen ilo ja riemujen riemu ja siksi me tervehdimme toisiamme iloisesti: 
Kristus nousi kuolleista! Totisesti nousi! 
Kristas  kaggöödi jamm’jest!  Tuodi kaggöödi! 
Kristus är uppstånden! Sannerligen uppstånden! 
Христосъ воскресе! Воистину воскресе!
Oulun metropoliitta Elia
Kuva: RIISA Suomen ortodoksinen kirkkomuseo
26.3.2016