Kristus nousi kuolleista!

Kirkkovuosi | 26.03.2016

Helsingin metropoliitta Ambrosiuksen pääsiäistervehdys.

Jos Kristus ei ole noussut kuolleista, turha on silloin meidän saarnamme, turha myös teidän uskonne, sanoo apostoli Paavali. Hetkeä myöhemmin hän jatkaa: ”kun tämä katoavainen pukeutuu katoamattomuuteen ja tämä kuolevainen pukeutuu kuolemattomuuteen, silloin toteutuu se sana, joka on kirjoitettu: Kuolema on nielty ja voitto saatu”. Juuri nämä apostoliset sanat on kirkon elämän keskiössä. Kirkkomme liturginen elämä, paasto ja hengellinen kilvoittelu ovat 40 päivän ajan muodostaneet ympyrän, jonka syvin kiintopiste on ilo Herramme ylösnousemuksessa.Tie ylösnousemuksen riemuun kulkee yhä ristin kautta. Evankeliumin syvintä salaisuutta on risti, Kristuksen kuolema. Mutta kärsimyksellä ja kuolemalla ei ole viimeistä sanaa, sillä evankeliumi välittää kristillisen uskon mysteerin – elämä nousee haudasta. Kristuksen voitto on myös meidän voittomme, meidän ilomme. Siihen on jokainen kutsuttu.
Suuren juhlan odotus on sydämessämme synnyttänyt valoa, joka pääsiäisyön riemussa on konkreettisella tavalla voittanut pimeyden. Kristuksen kuolema ja ylösnousemus antavat koko ihmiskunnalle uuden suunnan. Elämä ei ole enää samanlaista kuin ennen. Vanhan testamentin aikana oli vain kirjoitukset, joihin sisältyi lupaus jostain paremmasta. Tähän lupaukseen myös kipuileva Job turvaa: ”Minä tiedän lunastajani elävän, ja viimeisenä hän on seisova multien päällä”.
Jakakaamme ylösnousemuksen riemua, aivan kuten enkeli kehotti Kristuksen haudan luokse saapuneille naisille: ”Menkää kiiruusti ja sanokaa hänen opetuslapsillensa, että hän on noussut kuolleista. Ja katso, hän menee teidän edellänne Galileaan”. Tämän suurempaa uutista ei maailmassa ole.
Siunattua pääsiäistä!
Helsingin metropoliitta Ambrosius
Kuva: RIISA Suomen ortodoksinen kirkkomuseo
26.3.2016