Tunnustusta pakolaisten auttajille

Ajankohtaista | 26.02.2016

Euroopan neuvoston Raoul Wallenberg -palkinto kreikkalaispapin perustamalle avustusjärjestö Agkalialle.

Isä Stratis siirtyi tuonilmaisiin viime syyskuussa.
Euroopan neuvosto on myöntänyt tammikuussa Raoul Wallenberg -palkinnon Lesboksen saarella toimivalle yksityiselle avustusjärjestö Agkalialle. Joka toinen vuosi myönnettävä palkinto myönnetään tunnustuksena poikkeuksellisista ansioista humanitäärisen työn kentällä ja se on suuruudeltaan 10 000 euroa.
Lesboksen saari on yksi vilkkaimmista pakolaisten maihinnousupaikoista. Esimerkiksi viime syksynä saarelle saapui jopa satoja kriisialueilta henkensä kaupalla Välimeren yli paenneita ihmisiä joka päivä. Suurimman työn heidän auttamisekseen ovat tehneet kirkot ja yksityiset avustusjärjestöt.
Yksi näistä järjestöistä on kreikkalaisen ortodoksipapin, Efstratios Dimoun (isä Stratis), yhdessä kolmen ystävänsä kanssa vuonna 2009 perustama Agkalia. 
– Käsillä olevat ongelmat ovat niin valtavia, että on helppo lannistua ja kysyä että mitä muutamat ihmiset muka voisivat niiden ratkaisemiseksi tehdä. Isä Stratiksella oli tapana vastata siihen toteamalla, että me voimme aina valita että rakastamme sen sijaan että vihaisimme, kertoi eräs perustajajäsenistä palkinnon myöntämisen yhteydessä annetussa haastattelussa.
Vapaaehtoistyön varassa toimiva järjestö on tarjonnut viime toukokuun jälkeen suojaa, ruokaa, vettä ja lääkinnällistä apua noin 17 000:lle Lesbokselle saapuneelle pakolaiselle. 
Palkinnon perusteluissa Agkalian toimintaa kuvattiin esimerkilliseksi: pieni ja joustava paikallinen toimija on kyennyt löytämään tapoja, joilla eurooppalainen yhteiskunta voi reagoida rakentavasti globaalit mittasuhteet saavuttaneeseen haasteeseen.
Isä Stratis itse siirtyi tuonilmaisiin 57-vuotiaana viime vuoden syyskuussa. Palkinnon vastaanottaneet Agkalian perustajajäsenet Georgios Tyrikos-Ergas, Katerina Efstathiou-Selancha ja Eleni Efstathiou-Selancha korostivat myös asennetyön merkitystä yhteisen kriisin ratkaisemisessa.
– Vain humanismi ja suvaitsevaisuus voivat tuoda paremmat ajat Eurooppaan, totesi Georgios Tyrikos-Ergas palkintoseremonian yhteydessä pitämässään puheessa.
26.2.2016