Ortodoksisia kirkkotekstiilejä Keski-Suomen museossa 19.3.–15.5.

Tapahtuma | 18.02.2016
Tapahtuma alkaa
Tapahtuma päättyy

Keski-Suomen museo tarjoaa yleisölle tänä keväänä kurkistuksen ortodoksisten kirkkotekstiilien maailmaan. Näyttelyssä on esillä papiston jumalanpalveluspukuja, alttaritekstiilejä ja ehtoollipeitteitä.

Valtaosa näyttelyn esineistä on lainassa Jyväskylän seurakunnan varastosta. Joukossa on esimerkiksi Laatokan Valamossa ja Viipurin seurakunnassa käytettyjä tekstiilejä. Näyttelyssä esillä olevat piispan puvut ovat lainassa Kuopiossa sijaitsevasta ortodoksisesta kirkkomuseosta, RIISAsta.

Näyttelyssä kiinnitetään huomiota paitsi tekstiilien ulkonäköön, myös niiden valmistustapoihin ja -materiaaleihin. Vanhempien pukujen koristeina on käytetty kulta- ja hopealangoista kudottuja brokadeja ja kulta- ja helmikirjailuja. Visuaalisten tekijöiden lisäksi materiaalivalintoja ovat ohjanneet myös papiston työskentelyolosuhteet: puvut ovat suojanneet heitä kylmyydeltä lämmittämättömissä tiloissa. Nykyisin puvut valmistetaan kevyempiä ja nykyaikaisempia materiaaleja ja niiden käyttömukavuus on huomattavasti parempi.

Kudotut, kullalla kirjaillut -kokonaisuudessa voi perehtyä myös liturgisiin väreihin ja siihen, miten ne näkyvät kirkkovuoden kulussa. Käytännössä värien skaala on ollut - varsinkin entisaikoina - monin paikoin huomattavasti kapeampi, sillä varsinkaan pienten seurakuntien käytössä ei ole ollut useampia täydellisiä jumalanpalveluspukuja kaikissa liturgisissa väreissä. Siksi värien käyttö on voinut olla hyvinkin kirjavaa.

Myös kierrätyksellä on aina ollut osansa liturgisten tekstiilien valmistuksessa. Koska puvut ovat hyvin arvokkaita, niiden huoltoon, säilytykseen ja arvostavaan käyttöön on kiinnitetty kaikkina aikoina paljon huomiota. Varsinkaan entisaikoina pukuja ei ollut mahdollista uusia kuin välttämättömyyden pakosta. Suurin osa puvuista onkin käytetty loppuun ja kun käyttöä ei ole enää voitu jatkaa, uusiokäyttöön soveltuvat koristeet on irrotettu puvusta ja siirretty osaksi uutta.

Kudotut, kullalla kirjaillut -näyttely Keski-Suomen museossa (Alvar Aallon katu 7, Jyväskylä) 15.5. saakka. Museo on avoinna tiistaista sunnuntaihin 11–18. Liput 6/3 euroa, perjantaisin kaikilla vapaa pääsy. Alle 18-vuotiaat pääsevät sisään ilmaiseksi.

Kuva: Henna Hietainen / RIISA - Suomen ortodoksinen kirkkomuseo

18.2.2016