Kohti ylösnousemuksen riemua

Ajankohtaista | 17.02.2016

Iisalmen seurakunnassa valmistaudutaan pääsiäisyön televisiointiin sovinnon ja yhteistyön hengessä.

Iisalmen seurakunnalla on takanaan raskas, monien muutosten ja vaikeiden ratkaisujen leimaama ajanjakso. Nyt seurakunnassa katsotaan kuitenkin eteenpäin sovinnon ja yhteistyön hengessä.Väliaikaisratkaisujen aika alkoi seurakunnassa tammikuussa 2015, jolloin arkkipiispa Leo nimitti rovasti Olavi Matsin seurakunnan kirkkoherran sijaiseksi. Huhtikuussa isä Olavi otti vastaan vaikeisiin riitoihin ja taloudelliseen kriisiin ajautuneen seurakunnan vt. kirkkoherran tehtävät.
Vaikka seurakunnan jumalanpalveluselämä ja viikottainen toiminta kyettiinkin turvaamaan, niin kiistojen selvittelyyn osallistuvien toimijoiden erimielisyydet ja viestimien kiinnostus niitä kohtaan tekivät seurakunnan arjesta kovin raskasta ja ilotonta. Tavallisen seurakunta-arjen lisäksi syksyyn mahtui myös tavallista enemmän hallinnollista työtä, sillä syksyllä järjestettiin valtuustovaalit ja toteutettiin jo aiemmin lukkoon lyöty seurakuntaliitos.
Kaiken tämän keskellä kirkkoherran toimi julistettiin haettavaksi ja arkkipiispa määräsi vaalin toimitettavaksi 28. helmikuuta 2016. Seurakunnan taloudellista ja hallinnollista hyvinvointia ajatellen arkkipiispa otti kuitenkin asiassa aikalisän ja ilmoitti joulukuussa siirtävänsä vaalin toimitettavaksi vasta 22.1.2017. 
Vuoden alussa arkkipiispa määräsi piispa Arsenin hoitamaan seurakunnan kirkkoherran hallinnollisia tehtäviä 1.2.2016 alkaen ja arkkimandriitta Hermanin huolehtimaan seurakunnan papin pastoraalisista tehtävistä 16.2.2016 alkaen. Rovasti Olavi Matsi palasi varsinaiseen toimeensa Kuopion seurakuntaan.
– Viime vuoden alussa tehty väliaikaisjärjestely ei jäänyt niin lyhyeksi kuin oletettiin. On siis luonnollista, että Kuopion seurakunnan elämä palautetaan nyt normaaliin järjestykseen ja isä Olavi pääsee palaamaan omaan työpaikkaansa, toteaa piispa Arseni.
Nyt Iisalmen seurakunnalta odotetaan halua tehdä hyviä hallinnollisia päätöksiä ja kykyä sovinnolliseen yhteistyöhön ja hengelliseen jälleenrakennukseen. Piispa Arseni katsoo tulevaan luottavaisena:
– Olin mukana uuden seurakunnanvaltuuston ensimmäisessä kokouksessa, jossa tehtiin henkilövalinnat. Kokous sujui sopuisasti ja neuvosto valittiin äänestyksellä. Neuvoston ensimmäinen kokous on vasta 28.2., mutta uskon sen kyllä olevan sekä työhön sitoutunut että toimintakykyinen.
Uuden valtuuston puheenjohtaja Kauko Salonen käytti kokouksessa puheenvuoron, jossa hän toivoi luottamushenkilöiden löytävän yhteisen näkemyksen seurakunnan toiminnan kehittämisestä: 
– Nyt on suunta vain eteenpäin, taakse ei ole tarvis vilkuilla. Tämän toiveen eteenpäin menemisestä ovat myös monet kanssakulkijani minulle esittäneet, sanoi Salonen.
Salonen toi puheessaan esiin myös psykologi Ilona Rauhalan Jaettu johtajuus -nimisessä koulutuksessa esittämiä ajatuksia yhteisön rakentamisesta.
– Rauhalan lempiteema on psykologinen pääoma. Se koostuu itseluottamuksesta, optimismista, toiveikkuudesta ja sinnikkyydestä. Hän antoi tietämättään puheenvuorossaan erinomaisen ohjeen minulle välitettäväksi kaikille Iisalmen ortodoksisen seurakunnan jäsenille ja miksei kaikille muillekin asiaa seuraaville. Ilona Rauhala puhui kollektiivisesta optimismista, yhteisestä toiveikkuudesta – siitä, että toiminnassamme olisimme lempeitä menneisyyttä kohtaan ja arvostaisimme nykyisyyttä, sitä mitä meillä nyt on ja että näkisimme tulevaisuuden mahdollisuudet. Tämän ajatuksen jättäisin meille kaikille pohdittavaksi tilanteessa, jossa mielipiteet, ajatukset ja teot erottavat meitä toisistamme. Nyt jos koskaan tarvitsemme sovintoa ja yhteistyötä; anteeksi antoa, anteeksi pyytämistä sekä toistemme ymmärtämistä ja kunnioittamista. Nyt ei ole tärkeää se, kuka on oikeassa, vaan se mikä on oikein tämän yhteisön tulevan toiminnan kannalta.
Oman yhteisön vahvuuksia ja osaamista seurakunta pääsee näyttämään tulevana pääsiäisyönä, kun Yleisradio televisioi ja radioi seurakunnan pääpyhäkössä toimitettavan pääsiäisen aamupalveluksen ja liturgian. Palveluksen toimittavat arkkipiispa Leo ja piispa Arseni arkkimandriitta Hermanin, rovasti Antero Petsalon ja muun papiston kanssa. Diakoneina palveluksessa palvelevat ylidiakonit Paavo Kokotti ja Jyrki Härkönen sekä diakoni Joosef Vola. Seurakunnan kanttori Kirsi-Maria Hartikainen toimii televisioidun pääsiäisyön palveluksen kanttorina ensi kertaa.
– Kutsumme katsojat ja kuuntelijat seuraamaan tavallisen seurakunnan pääsiäisjuhlaa. Musiikillisesti pyrimme välttämään ylimääräisiä riskejä, koska kuoromme on pieni ja harjoitusaikaa tänä keväänä tavallista vähemmän. Jotain aivan erityisesti tätä vuotta varten harjoiteltua on kuitenkin luvassa, kertoo kanttori Kirsi-Maria.
Seurakunnan kirkkomusiikkitoiminnan monimuotoisuus tulee palveluksessa esiin useamman kuoron päästessä ääneen vuorotellen.
– Kirkkokuoron lisäksi palveluksessa laulaa seurakunnassa jo lähes vuoden toiminut karjalankielinen lauluryhmä, entisen Kiuruveden seurakunnan alueella kansalaisopiston alaisuudessa toiminut Nivalan ortodoksinen kirkkokuoro sekä Iisalmen evankelisluterilainen kirkkokuoro, jonka kanssa olemme tehneet jo vuosia yhteistyötä ekumeenisen rukousviikon palvelusten toteutuksessa. Näin sekä eri toimintamuodot että -alueet pääsevät mukavasti esiin osana suurta juhlaa.
Pääsiäisen jälkeen on kanttori Kirsi-Marian aika vetäytyä hetkeksi sivuun seurakunnallisesta työstä. 
– Olen näillä näkymin huhti-toukokuun opintovapaalla. Tavoitteenani on viimeistellä vanhan pappisseminaarin aikaisen tutkintoni päivitys teologian maisterin tutkinnoksi. Lisäksi toivon saavani pian kokoon myös lähes valmis filosofian kandidaatin tutkintoni saksan kielen ja kääntämisen oppiaineesta.
Piispa Arseni uskoo seurakunnan asioiden selkiintyvän ja kehittyvän parempaan suuntaan. 
– Seurakunta on lähtökohtaisesti hyvä ja aktiivinen. Kiuruveden suunnan elävä toiminta on tuonut siihen vielä paljon lisää positiivista energiaa. Tästä on hyvä jatkaa, toteaa piispa Arseni.
Teksti: Maria Hattunen
Kuva: RIISA Suomen ortodoksinen kirkkomuseo
17.2.2016