Suuren paaston keräys on käynnistynyt

Ajankohtaista | 08.02.2016

Tänä vuonna paastokeräyksen teemana on sovinto.

Kirkon kansainvälisen diakonian ja lähetystyön järjestö Filantropia ry järjestää jälleen perinteisen suuren paaston keräyksen. Tästä päivästä pääsiäiseen saakka jatkuvan keräyksen teemana on sovinto. Keräyksellä tuetaan Filantropian työtä Afrikassa ja konfliktialueilla.Filantropian kunniapuheenjohtaja, arkkipiispa Leo tarkastelee kampanjakirjeessä keräyksen teemaa seuraavasti:
””Anokaamme Herralta syntiemme ja rikkomuksiemme sovitusta ja anteeksi antamista.”
Anomusektenian "sovitusta" kuvaava sana merkitsee perumisen ja vapauttamisen ohella myös palauttamista (lat. remittere). Tehdyistä synneistä ja rikkomuksista voidaan aina palata sovintoon eli ihmisyyden normaaliin tilaan.
Suuren paaston alku, sovintosunnuntai on alku paluumatkalle. Kirkko pohtii 40 päivän matkan ajan sovituksen ja vapautuksen teemaa.
Sovintoa ja sovitusta paluuna on käsitellyt kirkkoisä Ireneos Lyonilainen (130—202), jonka muistopäivä ortodoksisessa kirkkokalenterissa on 23. elokuuta.
Pyhän Ireneoksen ajattelun johtavana teemana on apostoli Paavalin ajatus Jumalan sovinnosta, mikä ”oli yhdistävä Kristuksessa yhdeksi kaiken, mitä on taivaassa ja maan päällä” (Ef. 1 :10). Ihmiseksi tulleen Jumalan, Kristuksen, elämässä koottiin yhteen (kr. anakephailosis) koko maailman historia ensmmäisestä Aadamista toiseen: Aadam oli esikuva siitä, joka oli tuleva” (Room. 5:14).
Jos uusi Aadam, Kristus, teki sovinnon ensimmäisen Aadamin kanssa, sovitti Maria, uusi Eeva, ensimmäisen Eevan virheet. Näin ensimmäisen Eevan tottelemattomuus jäi toisen Eevan kuuliaisuuden varjoon. Ireneos oli ensimmäinen kirkon isistä, joka selitti Jesajan kirjan (Jes. 7:14) ennustuksen Jumalansynnyttäjästä.
Koko maailman historia on pyhän Ireneos Lyonilaisen mukaan suunniteltu Jumalan ja Hänen työtoverinsa ihmisen yhteisen matkan ympärille. Ensimmäisen Aadamin luominen ja toisen Aadamin ylösnousemus olivat molemmat osa samaa tarinaa. Syntiinlankeemus paratiisissa tai ristinkuolema Golgatalla olivat vain osia Jumalan sallimasta suunnitelmasta kaikki kokoavan sovinnon saavuttamisessa.
Pyhän Ireneoksen opetuksen ajankohtaisuus on siinä, että hän esitti pelastushistoriallisen käsityksensä teoksessaan (Adversus Hæreses) harhaoppisia vastaan. Ne eivät ole hävinneet ja siksi pyhän Ireneoksen ortodoksinen opetus on nytkin ajankohtainen.
Jumalan kaiken yhteen kokoava suunnitelma – rekapitulaatio – alkoi sovinnosta, joka kulminoitui Jumalan syntymisessä ihmiseksi. Sen jälkeen "Hän liittää yhteen koko rumiin ja pitää sitä koossa kaikkien jänteiden avulla, kunkin jäsenen toimiessa oman tehtävänsä mukaan, ja näin ruumis kasvaa ja rakentuu rakkaudessa" (Ef. 4:16).
Tätä sovinnon lahjaa mekin kristittyinä rakennamme.”
Suuren paaston keräykseen voi osallistua tekemällä lahjoituksen Filantropian keräystilille FI53 5480 0520 0233 08, viite 12519.
Keräysaika: 8.2.–27.3.2016. 
Keräysalue: koko Suomi Ahvenanmaata lukuun ottamatta. 
Keräyslupa: POL-2015-11267, päätös 4.1.2016, voimassa 4.1.2016-31.12.2017. 
Kerätyt varat käytetään Filantropian kansainvälisiin diakonia-, lähetys- ja kehitysyhteistyöhankkeisiin.
Kuva: Filantropia ry
8.2.2016