Katumuksen ovet

Kirkkovuosi | 07.02.2016

Arkkipiispa Leon saarna sovintosunnuntain ehtoopalveluksessa Kuopiossa 7. helmikuuta. 

”Synninkatumuksen ovet avaa minulle, oi Elämänantaja, sillä aamusta varhain pyrkii Sinun pyhään temppeliisi minun henkeni, joka kantaa peräti saastutettua ruumiin temppeliä, mutta Sinä, armollinen, puhdista se laupiaalla armollasi”.
Olemme valmistautuneet tämän katumusveisun laulamisella neljänä valmistussunnuntaina suureen ja pyhään paastoon.
Millaiset ovat nuo katumuksen ovet, jotka pyydämme Jumalaa avaamaan meille?
Katumuksen ovet avataan omien virheiden myöntämisellä: ”Minä tiedän pahat tekoni, minun syntini on aina minun edessäni” (Ps. 51:5). Näin sanotaan Daavidin psalmissa 51, joka luetaan jokaisessa aamupalveluksessa.
Omien syntien tunnustaminen on kuin valon sytyttämistä uudelle tielle lähdettäessä. Tuo synninkatumuksen ovella sytytetty valo auttaa näkemään sielun ja sydämemme puutteet. Siksi pyydämme tuossa katumuspsalmissa: ”Jumala, luo minuun puhdas sydän ja uudista minut, anna vahva henki” (Ps. 51:12).
Synninkatumuksen ovet eivät johda meitä suuren paaston matkalla hämärään tai suruun vaan puhdistautumiseen ja iloon. Myös tätä pyydämme katumuspsalmissa: ”Anna minulle jälleen pelastuksen riemu ja suo minun iloiten sinua seurata” (Ps. 51:14).
Itsensä kanssa käyty katumuskamppailu on kaikkien kristillisten hyveiden äiti. Siinä piilee katumuksen sakramentin voima: mennyt pyyhitään pois ja synninteon haavat parannetaan. Kaikki tuo on mahdollista, jos annamme suuren paaston hoitaa itseämme opettamalla meille nöyryyttä, parantumista, rauhantahtoa ja iloa.
Lähdemme nyt yhdessä katumuksen tielle tukenamme Kristuksen laupeus ja Hänen puhtaimman äitinsä Jumalansynnyttäjän esirukoukset.
”Ajatellen pahojen tekojeni paljoutta minä, onneton, vapisen hirvittävän tuomiopäivän pelosta. Mutta laupeutesi armoon turvaten minä Daavidin tavoin huudan Sinulle: Armahda minua, Jumala, Sinun suuresta armostasi!”
”Pelastuksen poluille ohjaa minut, oi Jumalansynnyttäjä, sillä minä olen häpeällisillä synneillä saastuttanut sieluni ja olen suruttomuuteen kaiken elämäni tuhlannut. Mutta Sinä esirukouksillasi vapahda minut kaikesta saastaisuudesta!”
Kuva: Suomen ortodoksinen kirkko
7.2.2016