Bliniviikko on alkanut

Kirkkovuosi | 29.01.2016

Lintulan blinit valmistuvat yhä igumenia Antoninan vanhalla reseptillä.

Valmis blinikattaus Lintulan luostarin trapesassa.
Blinit tunnetaan Suomessa jo melko yleisesti kevättalven sesonkiherkkuna. Aiemmin ne kuuluivat lähinnä venäläistä ruokaa tarjoavien ravintoloiden erikoisuuksiin, mutta nykyisin monet muutkin ravintolat viettävänsä tammi-helmikuussa bliniviikkoja.
Vain harvat blinien ystävät tietävät, että bliniviikko on käsitteenä omaksuttu yleiseen käyttöön ortodoksisesta perinteestä. Tässä perinteessä bliniviikkoja on vain yksi ja sitä vietetään viimeisellä suurta paastoa edeltävällä viikolla. Tänä vuonna bliniviikko osuu siis viikolle 5.
Bliniviikon eli laskiaisviikon alkaessa laskeutuminen suureen paastoon on jo hyvässä vauhdissa. Liharuoasta on jo luovuttu ja jumalanpalveluksissa alkaa näkyä entistä enemmän paaston jumalanpalvelusjärjestykseen kuuluvia piirteitä siellä, missä arkipäivän palveluksia toimitetaan. 
Myös yhteisöllisyys korostuu bliniviikon mittaan. Ihmiset kokoontuvat silloin kodeissa, seurakunnissa ja muissa yhteisöissä yhteen maistuvien herkkujen äärelle ja valmistautuvat näin yhdessä pian koittavaan paastoon. Esimerkiksi ortodoksisella seminaarilla blinejä syödään heti maanantai-iltana vigilian jälkeen, kirkon keskustalolla Kuopiossa puolestaan torstaina.
Bliniviikon päättää sovintosunnuntai, jonka ehtoopalveluksessa kaikki pyytävät toisiltaan anteeksi, antavat anteeksi muille ja toivottavat toisilleen siunattua paastoaikaa.
Blineillä herkuttelu on odotettu osa kirkkovuoden kiertoa myös Lintulan Pyhän Kolminaisuuden luostarissa, jossa blinejä on viikon mittaan tarjolla kerran tai kahdesti. Igumenia Antoninan vanhalla, 1800-luvulta peräisin olevalla reseptillä valmistettujen blinien ääreen kutsutaan usein myös vieraita. 
Lintulassa blinitaikinan teko ja blinien paistaminen on nunna Gabrielan tehtävä. Valmistelut aloitetaan jo edellisenä iltana nostamalla kaikki raaka-aineet huoneen lämpöön. Blinipäivänä työ alkaa aamukuudelta taikinan juuren teolla.
– Juuren annetaan tekeytyä noin puoli tuntia. Odotellessa käydään läpi vuoden ajan varastossa odottaneet valurautaiset blinipannut, jotka pestään ja öljytään huolellisesti, kertoo nunna Gabriela.
Juuren tekeydyttyä valmistetaan taikina sekoittamalla juureen loput raaka-aineet.
– Taikinan annetaan nousta noin kolme tuntia lämpimässä paikassa hyvin peitettynä. Sitä käydään kuitenkin sekoittamassa hiukan tunnin välein. 
Blinien paistamiseen käytetään kirkastettua voita. Voi levitetään pannulle sipulinpuolikkaalla. Lintulassa käytetään paistamiseen pannuja, joiden halkaisija on 19 senttiä.
– Taikinan tulee olla löysää, jotta se levittyy paistinpannulle ohueksi, pitsimäiseksi kerrokseksi. ”Niin ohueksi, että kaupunki näkyy läpi”, opasti igumenia Antonina aikoinaan.
Blinit viedään tarjolle kauniisti katettuun pöytään välittömästi paistamisen jälkeen.
– Lisukkeena tarjoamme paikallisilta kalastajilta ostetuista muikuista tätä varten pakastimeen varastoitua muikunmätiä kerman ja sipulin kera, sipulirenkain koristettua silliä, graavilohta, smetanaa ja kananmunahakkelusta voisulassa.
Vaikka bliniviikolla voisi syödä blinejä vaikka joka päivä, pari kertaa viikkoon tuntuu sisarista aivan riittävältä tahdilta.
– Kyllä kaksi bliniateriaa riittää mainiosti. Ovat nämä sen verran tuhtia ruokaa, toteaa nunna Ksenia. 
Lintulan blinit (igumenia Antoninan resepti)
Juuri:
1,5 lasia vettä
75 g hiivaa
300 g vehnäjauhoja
Muut raaka-aineet:
900 g vehnäjauhoja
9 lasia lämmintä maitoa
6 rkl öljyä
5 kananmunan keltuaista
4 rkl sokeria
4 tl suolaa.
Paistamiseen: kirkastettua voita ja sipuli.
Teksti: Maria Hattunen
Kuvat: Lintulan luostari
29.1.2016