Huomioitavaa uudessa kirkkokalenterissa

Ajankohtaista | 19.01.2016

Viikkonumeroinnissa on virhe ja Neitseen Marian ilmestystä juhlitaan vasta kirkkaalla viikolla.

Kuten monet ovat huomanneet, uuden kirkkokalenterin varsinaisen kalenteriosan juoksevaan viikkonumerointiin on pujahtanut virhe. Kalenterin ensimmäinen viikko on merkitty viikoksi numero 1, vaikka vuoden 2016 ensimmäinen viikko on numero 53.Viikko 53 esiintyy kalenterissa 5-6 vuoden välein – viimeksi vuonna 2009. Se lisätään vanhan vuoden jatkoksi aina silloin, kun uudenvuodenpäivän sisältävään viikkoon kuuluu enemmän vanhan kuin uuden vuoden päiviä.
Juoksevaan numerointiin pujahtanut virhe vaikuttaa kalenterissa koko vuoden, joten kalenterin käyttäjien on hyvä ottaa tämä huomioon heti uuteen kalenteriin siirryttäessä.
Kalenterin liiteosaksi toimitetussa liturgisten ohjeiden vihkosessa viikkonumerointi pitää paikkansa.
Jotkut uutta kirkkokalenteria selailleet ovat ehtineet ihmetellä myös Jumalansynnyttäjän Neitseen Marian ilmestyksen sijaintia kirkkaalla viikolla.
Kirkkovuodessa tämän riemukkaan juhlan paikka on maaliskuun 25. päivänä. Vuonna 2016 maaliskuun 25. päivä on kuitenkin syvän murheen päivä, suuri perjantai.
Näiden liturgisten teemojen yhteensovittaminen on kirkon jumalanpalvelusjärjestyksen mukaan mahdollista, mutta käytännössä hyvin vaikeaa. Siksi Suomen ortodoksisen kirkon piispainkokous on päättänyt siirtää Jumalansynnyttäjän Neitseen Marian ilmestyksen juhlan vietettäväksi vasta kirkkaan viikon tiistaina, 29. maaliskuuta.
Näin sekä suuren viikon palvelukset, maanantaina toimitettavat lasten pääsiäispalvelukset että Neitseen Marian ilmestyksen juhlapalvelus voidaan toimittaa ilman turhia päällekkäisyyksiä.
7.12.2015