Metropoliitta Ambrosius vierailulle Roomaan

Ajankohtaista | 08.01.2016

Suomen piispojen perinteinen ekumeeninen pyhiinvaellus järjestetään marttyyripiispa Henrikin muistopäivän aikaan.

Suomen kirkkojen piispadelegaatio matkustaa 17.–21. tammikuuta Roomaan.Helsingin katolisen piispan Teemu Sipon SCJ johtamaan piispadelegaation kuuluvat tänä vuonna metropoliitta Ambrosius ja piispa Irja Askola.
Matka liittyy sekä 18.–25. tammikuuta vietettävään maailmanlaajuiseen kristittyjen ykseyden rukousviikkoon että tiistaina 19. tammikuuta vietettävään pyhän Henrikin juhlaan. Päivä kokoaa vuosittain Roomaan ekumeenisen delegaation viettämään yhdessä suomalaisen 1100-luvulla eläneen piispa Henrik Suomalaisen juhlaa.
Suomen piispojen delegaatio tapaa matkan aikana paavi Franciscuksen. Maanantaina 18. tammikuuta toteutuvan tapaamisen jälkeen piispat osallistuvat ekumeeniseen vesperiin, jonka toimittaa kardinaali Kurt Koch. Palveluksessa saarnaa piispa Irja Askola.
Pyhän Henrikin juhlapäivänä 19. tammikuuta toimitettavan ekumeenisen messun toimittaa piispa Teemu Sippo SCJ ja saarnan pitää metropoliitta Ambrosius.
Suomen kirkkojen piispojen ekumeeninen pyhiinvaellusperinne Roomaan alkoi arkkipiispa Paavalin aikana 1980-luvulla.
Piispa Henrik oli Suomen ensimmäinen roomalaiskatolinen piispa, joka surmattiin perimätiedon mukaan 19. tammikuuta vuonna 1156. Hänen muistopäivänsä on katolisen kirkon kalenterissa nimellä pyhän Henrikin, piispan ja marttyyrin, hiippakunnan ja koko Suomen suojelijan juhlapyhä. Suomen evankelis-luterilainen kirkko kunnioittaa pyhää Henrikiä uskon opettajana ja marttyyrina.
- Helsingin piispojen yhteinen matka Vatikaaniin kertoo Suomen kirkkojen lämpimistä ja luottamuksellisista suhteista. Ja onhan Rooma toinen kristikunnan keskeisimmistä paikoista. Ortodokseja ja katolisia yhdistää vahva yhteinen, opillinen ja sakramentaalinen perintö, toteaa metropoliitta Ambrosius.
Tähän yhteiseen perintöön ovat kiinnittäneet viime vuosina toistuvasti huomiota myös Ekumeeninen patriarkka Bartolomeos ja paavi Franciscus. Kirkkojen yhteisiä huolenaiheita ovat olleet esimerkiksi kristittyjen Lähi-idässä kokemat vainot ja maailmaa ilmastonmuutoksen muodossa uhkaava ekokatastrofi.
Molempien kirkkojen päämiehet ovat tuoneet monissa yhteyksissä esiin myös yksimielisen toiveensa siitä, että idän ja lännen kirkot voivat vielä jonain päivänä palata yli tuhat vuotta sitten menetettyyn ehtoollisyhteyteen.
Molemminpuolinen sitoutuminen vuosisatoja kirkkoja erottaneiden erimielisyyksien selvittämiseen on ilmaistu esimerkiksi yhteisessä julkilausumassa, jonka patriarkka Bartolomeos ja paavi Franciscus allekirjoittivat Konstantinopolilla pyhän apostoli Andreaksen päivänä 30. marraskuuta vuonna 2014.
Kuva: Miro Järnefelt
8.1.2016