Pyhittäjä Andrei Rublev 4. heinäkuuta

Kirkkovuosi | 03.07.2015

Koko ortodoksinen maailma tuntee ikonimaalarin näkemyksen Abrahamin vieraanvaraisuudesta.

Pyhittäjä Andrei Rublev (uudemman translitterointitavan mukaan Rubljov) syntyi Moskovan lähellä joskus vuosien 1360 ja 1370 välisenä aikana. Luostarielämänsä hän aloitti Moskovan Troitse-Sergijevan luostarissa pyhittäjä Sergei Radonesilaisen toimiessa sen igumenina.
Pyhittäjä Sergei Radonesilainen uskoi kuollessaan luostarin johtajan tehtävät pyhälle Nikon Radonesilaiselle. On epävarmaa, vihittiinkö Andrei munkiksi pyhittäjä Nikonin johtamassa luostarissa vai Andronikovin luostarissa, mutta se kuitenkin tiedetään, että jo aikuisikään ehtineellä munkki Andreilla oli ikonimaalauksen opintoihin hänen siunauksensa.
Andrein opinnot ikonimaalauksen parissa alkoivat ilmeisesti Andronikovin luostarissa, jossa hänen opettajanaan toimi Theofanes Kreikkalainen. Hän oli jo maineikas novgorodilaisen koulukunnan maalari, jonka tunnetuin työ oli Donin Jumalanäiti.
Andrei Rublev mainitaan aikakirjoissa ikonimaalarina ensi kertaa vuonna 1405, kun hän maalasi Theofanes Kreikkalaisen ja Prokhor Gorodetsilaisen johdolla ikoneita ja freskoja Moskovan Kremlissä sijaitsevaan katedraaliin. 1400-luvun mittaan Andrei Rublevista kehittyi koko ikonitaiteelle suuntaa antanut maalari. Paitsi Venäjän tunnetuimpana ikonimaalarina pyhittäjä Andrei Rublevia pidetään yhtenä venäläisen kuvataiteen merkittävimmistä maalareista.
Yksi pyhittäjä Andrei Rublevin ikoneista lienee tuttu lähes jokaiselle kirkon jäsenelle. Pyhän Kolminaisuuden ikonina tunnettu ikoni on eräs maailman eniten jäljennettyjä ikoneita. Kuvan sommitelma ei ole kuitenkaan lähtökohtaisesti kuva Pyhästä Kolminaisuudesta, vaan ikoniin on kuvattu Vanhan testamentin kuvaus Jumalan vierailusta Abrahamin luona Mamren tammistossa (1. Moos. 18:1.15). Ikoni tunnetaankin myös nimellä Abrahamin vieraanvaraisuus.
Alkuperäisen ikonin maalausvuodesta tai -vaiheista ei ole olemassa tarkkaa tietoa, mutta nykytutkimus ajoittaa sen joko vuoteen 1411 tai vuosien 1425 ja 1427 välille. Kooltaan varsin mittava ikoni (142 cm x 114 cm) on nähtävillä Moskovassa Tretjakovin galleriassa.
Pyhittäjä Andrei Rublev kuoli vuosien 1427-1430 välillä yli 70 vuoden iässä ja hänet on haudattu Andronikovin luostariin. Ortodoksinen kirkko kanonisoi hänet pyhäksi vuonna 1988.
Maria Hattunen
3.7.2015