Director cantus -arvonimi Pasi Torhamolle

Ajankohtaista | 18.11.2014

Turun kanttori on neljännen polven kirkkomuusikko.

Arkkipiispa Leo myönsi Tampereella järjestettyjen kirkkolaulupäivien pääjuhlassa director cantus -arvonimen Turun ortodoksisen seurakunnan kanttori Pasi Torhamolle.
Kanttorien liiton esityksestä myönnetty arvonimi on tunnustus Pasi Torhamon ansioista niin kanttorina kuin kirkkomusiikin säveltäjänäkin.
Vuonna 1988 kanttoriksi valmistunut Torhamo on neljännen sukupolven ortodoksinen kirkkomuusikko. Harvinaisen pitkät juuret omaavassa kanttorisuvussa varttunut Torhamo on elänyt kirkkomusiikin ympäröimänä koko elämänsä. Samanlaiset eväät ovat saaneet myös hänen tyttärensä, jotka edustavat Turun ortodoksisen kirkon kuorossa jo viidettä Torhamon nimeä kantavaa sukupolvea.
Pasi Torhamo on toiminut kanttorina Tampereen seurakunnassa vuosina 1991-1992 ja 2000-2002, Kuopion seurakunnassa vuosina 1992-2000 ja Turussa vuodesta 2002 lähtien. Tinkimättömänä kuoronjohtajana tunnettu kanttori on löytänyt seurakuntatyön ohella aikaa myös kirkkomusiikin säveltämiseen. Hänen tuotantonsa tunnetuimpia ja eniten laulettuja osia ovat vuoden 2000 kirkkolaulupäiville sävelletyn liturgian eukaristia, joka löytyy myös uudesta liturgiakirjasta sekä samaan sävellyskokonaisuuteen kuuluvat piispan vastaanottolaulut.
Suomen ortodoksisen kirkon kanttorikunnassa on tällä hetkellä yhdeksän director cantus -arvonimeä kantavaa kirkkomuusikkoa. Kirkon toimissa palvelevien Jarmo Lehdon, Juhani Matsin, Helena Tchervinskijn ja Pasi Torhamon lisäksi kirkossa on viisi eläköitynyttä samalla arvonimellä palkittua kanttoria.
Kuvassa vasemmalla Pasi Torhamo ja oikealla Juhani Matsi.
18.11.2014