Nuoret vierailulla Ekumeenisessa patriarkaatissa

Ajankohtaista | 06.11.2014

Kolmen nuoren kokemuksia lokakuun lopussa järjestetystä nuorisovaihdosta Konstantinopoliin.

Kuva: Paula Koistinen
Ortodoksisten Nuorten Liitto on mukana Ekumeenisen patriarkaatin järjestämässä nuorisovaihdossa. Joka toinen vuosi ryhmä Ekumeenisen patriarkaatin nuoria  saapuu tutustumaan Suomen ortodoksiseen kirkkoon. Vastaavasti joka toinen vuosi suomalaiset ortodoksinuoret pääsevät nauttimaan patriarkan vieraanvaraisuudesta. Tänä vuonna yhdeksän 18-26 -vuotiasta nuorta eri puolilta Suomea lähti 21.–28. lokakuuta tutustumismatkalle Konstantinopoliin eli Istanbuliin Turkkiin. Matkan järjestäjänä toimi Ortodoksisten Nuorten Liitto ja kutsujana Konstantinopolin ekumeeninen patriarkka Bartolomeos.
Pyysimme kolmea nuorta kertoo kokemuksistaan pyhiinvaellukselta ja sen herättämistä ajatuksista.

Kuva: Antti Putila
 

Kolmen nuoren kokemuksia pyhiinvaellukselta
"Konstantinopoli, yksi elämäni upeimmista kokemuksista! Ensimmäiset päivät olivat tekemistä täynnä ja saimme tutustua muun muassa Patriarkaattiin ja muiden paikallisten vieraanvaraisuuteen, jotka toivottivat meidät heti tervetulleeksi Konstantinopoliin.
Jo pelkästään käyminen Hagia Sofiassa oli silmiä avaava kokemus, sillä en ole koskaan osannut kuvitella, miten iso paikka kyseessä onkaan! Ortodoksien kannalta näiden paikkojen muuttaminen Moskeijoiksi on surullinen kokemus, mutta silti näissä historiallisissa kirkoissa riitti paljon ihmeteltävää vielä nykypäivänäkin kaltaisillemme pyhiinvaeltajille. Oli muun muassa hieno kokemus laulaa Uskontunnustus paikassa missä se on luotu ja muotoiltu.
Myös käymiset luostareissa ja aurinkoisessa Halkin saaren seminaarissa antoivat hienon kosketuksen paikallisten elämään ja uskontoon keskellä Islamilaista valtiota. Miten paljon sopeutumista se vaatiikaan!
Kaikkien uskonnollisten ja historiallisten kohteiden jälkeen pääsimme myös shoppailemaan Suureen basaariin ja valtavaan ostoskeskukseen. Se antoi mahtavan kontrastin uutena paikkana kaikkien näiden vanhojen nähtävyyksien jälkeen.
Totta kai pitää vielä sanoa, että kaiken tämän upean kokemuksen mahdollisti meidän mahtava ryhmä, jonka kanssa oli todella hauska reissata. Tutustuttuamme vielä paikallisiin pääsi meidän reissumme täyteen vauhtiin!
Nyt näin jälkeenpäin pyhiinvaellusta ajatellen en vaihtaisi hetkeäkään kokemuksista pois ja tilaisuuden tullen lähtisin uudestaan."
Jyri Hoffren

Kuva: Jyri Hoffren

"Ensimmäiset päivät Konstantinopolissa olivat ehkäpä vaikuttavimmat Patriarkan tapaamisen sekä Hagia Sofiassa käynnin myötä. Myös äärimäinen vieraanvaraisuus ja ystävälliset ihmiset saivat varmasti jokaisen tuntemaan olonsa tervetulleeksi. Monet tutustumiset kirkkoihin, tai enisiin kirkkoihin, saivat kyllä ajattelemaan kuinka helppoa on olla täällä kotona ortodoksi. Kukaan ei ole suunnittelemassa kirkkojen muuttamista museoiksi tai rajoittamassa jumalanpalveluksia. Haikein mielin aina jutustelimme iltaisin näistä asioista. Ohjelmassa oli myös käynti Halkin saarella, jossa on Pyhän Kolminaisuuden luostari ja nyttemmin suljettu teologinen koulu. Luostari oli mäen päällä ja näkymät sieltä aivan huikeat. Saarella ei käytetty autoja ja hevoskyydillä ajelu oli aikamoinen kokemus! Mainittakoon, että reissuun lähtivät kyllä ihan supermukavat ihmiset! Ekan illan jälkeen koko porukka tuntui hitsautuvan yhteen ja hauskaa oli koko matkan ajan!"
Paula Koistinen
Kuva: Jyri Hoffren

"Olen iloinen ja todella kiitollinen tästä mahdollisuudesta, jonka sain! Vieläkin vaikea uskoa, miten vieraanvaraisia paikalliset olivat ja miten erilaista on olla ortodoksi Turkissa verrattuna Suomeen. Tuntui tosi pahalta ettei voinut tehdä ristinmerkkiä rakennuksissa, jotka kuitenkin aikoinaan ovat olleet kirkkoja (ja meille ovat yhä tänäänkin). Pidin erityisesti niistä hetkistä, kun lauloimme kirkoissa. Oli ihana laulaa porukalla, se kuulosti kauniilta ja kiteytti kaiken sen, miksi olemme tällä pyhiinvaelluksella. Arvostan myös sitä, miten rohkeita patriarkaatin papisto ja muut ortodoksit siellä päin ovat! Minkälainen kirkkomme maailmalla olisi ilman heitä? Matkalta jäi pari rukouksen aihetta mieleen: kiittäminen siitä, miten hyvin meidän asiat loppujen lopuksi on, ja rukoileminen Konstantinopolilaisten ystäviemme puolesta. Rukouksessa on voimaa Leena Fofonoff
 
Lisää aiheesta:
Nuoret matkalle Konstantinopoliin (13.10.2014)

6.11.2014