Uusia piispoja Pohjois-Amerikkaan

Ajankohtaista | 05.11.2014

Kanadaan nimitettiin arkkipiispa, Chicagoon hiippakuntapiispa ja Kaliforniaan uusi apulaispiispa.

Amerikan ortodoksinen kirkko (Orthodox Church of America, OCA) on valinnut kolme uutta piispaa. Kanadan arkkipiispaksi valittiin piispa Irineos, Chicagon ja Midwestin piispaksi igumeni Paul ja Kalifornian apulaispiispaksi igumeni Daniel.Kanadan arkkihiippakunnan uusi piispa Irineos (Rochon) on syntynyt vuonna 1948 Montrealissa ranskalaissiirtolaiseen perheeseen. Roomalaiskatolisen kasvatuksen saanut Irineos liittyi ortodoksiseen kirkkoon vuonna 1967. Hänet vihittiin munkiksi vuonna 1975, jolloin hän sai uuden nimen marttyyri Irineos Lyonilaisen mukaan. Munkkina Irineos jatkoi työtään sairaanhoitajana vuoteen 2009, jolloin hänet valittiin Kanadan apulaispiispaksi. Kanadan arkkipiispakunnan kirkolliskokous valitsi Irineoksen arkkipiispaksi viime kuussa. Irineos seuraa Kanadan arkkipiispana eläkkeelle jäänyttä Serafimia (Storheim).
Chicagon ja Midwestin piispaksi valittu igumeni Paul (Apostolos Gassios) on kreikkalaissiirtolaisen perheen poika. Hän on syntynyt vuonna 1953 Detroitissa ja opiskellut Waynen yliopistossa historiaa ja psykologiaa. Hän työskenteli vuosia psykologina lastensairaalassa. Vuosina 1991–1995 Apostolos Gassios opiskeli Pyhän Vladimirin seminaarissa New Yorkissa. Apostolos vihittiin munkiksi viime kuussa, jolloin hän sai uuden nimen 700-luvulla eläneen pyhän Konstantinopolin patriarkan Paavali Tunnustajan mukaan.
Kalifornian uusi apulaispiispa igumeni Daniel (Brum) on syntynyt vuonna 1954 portugalilaistaustaiseen perheeseen. Daniel on opiskellut filosofiaa, historiaa, teologiaa ja englanninkielistä kirjallisuutta Mountain View’n katolisessa korkeakoulussa. Loppututkinnon hän suoritti kanonisesta oikeudesta vuonna 1992, jonka jälkeen hänet liitettiin ortodoksisen kirkon jäseneksi.
Amerikan ortodoksisen kirkon piispainkokous teki piispojen nimitykset viime viikolla. Piispojen vaalit käytiin hiippakunnissa.
Amerikan Ortodoksinen Kirkko (Orthodox Church of America, OCA) on Moskovan patriarkaatista vuonna 1971 itsenäistynyt kirkko, jolla on 14 hiippakuntaa. Kirkkoon kuuluu noin 300 000 jäsentä. OCA ylläpitää New Yorkissa Pyhän Vladimirin seminaaria, jonka opettajina ovat toimineet muun muassa rovastit Aleksander Schmemann, Ioann Meyndorff ja Thomas Hopko.
 

Arkkipiispa Leo oli Amerikan Ortodoksisen Kirkon (OCA) vieraana kymmenen vuotta sitten. Kuvassa keskellä OCA:n silloinen johtaja, Washingtonin ja koko Amerikan metropoliitta Herman.
5.11.2014