Kirkkolaulupäivien teemana "Laulava kirkko"

Ajankohtaista | 03.11.2014

Suurtapahtumaan Tampereelle 14.-16. marraskuuta saapuu yli 350 kirkkolaulajaa.

Kirkkolaulupäivät on ollut perinteisesti ortodoksisten kirkkokuorojen suurtapahtuma. Tänä vuonna se on korostetusti myös kirkkolaulajien tapahtuma. Ortodoksinen kirkko rukoilee ja opettaa laulamalla - ilman laulua ei ole jumalanpalvelusta. Tapahtumassa halutaan nostaa esiin erityisesti kirkkolaulajien viikottaisissa jumalanpalveluksissa tekemää vapaaehtoistyötä ja sen merkitystä. 
Tämä näkyy esimerkiksi siinä, että kirkkolaulupäivien ohjelmassa on pitkästä aikaa myös kirkkolauluun liittyvää koulutusta. Laulajille on tarjolla viisi vaihtoehtoista koulutustuokiota, joissa voi perehtyä joko yksiääniseen kirkkolauluun, Pyhiinvaeltajan lauluja -kokoelmaan, slaavinkielisiin veisuihin, kuorolaisen ja kuoronjohtajan väliseen vuorovaikutukseen tai uuteen kirkkomusiikkiin. Yli 300 laulajaa on ilmoittanut osallistuvansa johonkin näistä teemakanavista.
Seurakunnissa toimivat kuorot ovat ilmoittautuneet tapahtumaan ennalta. Niihin kuuluvat laulajat ovat lunastaneet laulajapassin, jolla he voivat osallistua maksutta kaikkiin viikonlopun tapahtumiin. Ne, jotka eivät itse laula päiville osallistuvassa kuorossa, osallistuvat kirkkolaulupäiviin pyhiinvaeltajina, konserttiyleisönä ja rukoilijoina yhteisissä jumalanpalveluksissa.
Aktiivilaulajille suunnattuja koulutustuokioita ja ruokailuja lukuun ottamatta kirkkolaulupäivien ohjelma on kaikille avoin ja maksuton. Perjantain ja lauantain iltakonserteissa peritään 10 euron käsiohjelmamaksu niiltä, joilla ei ole laulajapassia.
Tämänkertaisten kirkkolaulupäivien jumalanpalvelustarjonta on totuttua runsaampi. Lisäykset sijoittuvat lauantaihin, joka alkaa varhaisliturgialla ja päättyy vigiliaan - kirkkolaulajille haastavaan ja rakkaaseen palvelukseen, joka on yleensä joutunut kilpailemaan osallistujista iltakonserttien kanssa. Nyt vigiliaan kokoonnutaan yhdessä ja Ortodoksisen Kanttorikuoron konsertti alkaa vasta kello 22.
Kanttorikuoron lisäksi kirkkolaulupäivillä konsertoivat Turun ortodoksisen kirkon kuoro, Uspenskin Katedraalikuoro, Johannes Teologin Laulajat ja Ortodoksinen Kamarikuoro, joka julkistaa konsertissa uusimman levynsä, Pavel Tšesnokovin Panihidan suomeksi sovitettuna. Lauantain Sävelhartaudessa kuullaan lisäksi kuutta seurakuntakuoroa tai lauluryhmää eri puolilta Suomea.
Sunnuntain liturgia radioidaan. Aiemmista vuosista poiketen liturgiassa ei lauleta vain uusia sävellyksiä tai sovituksia, vaan yli 300 laulajan suurkuoro laulaa palveluksen uudesta, vuonna 2011 käyttöön otetusta nuottiliturgiasta. Palveluksen toimittaa arkkipiispa Leo ja kuoroa johtaa dir.cant. Juhani Matsi. Koska kirkko on melko pieni, juhlavasta palveluksesta välitetään kuvaa ja ääntä seurakuntasaliin, jossa voi osallistua myös ehtoolliseen.
Vuoden 2014 kirkkolaulupäivät päättyvät Tampereen yliopiston juhlasalissa kello 13.30 alkavaan pääjuhlaan, jossa puhuu Valamon Ystävät ry:n puheenjohtaja, musiikkitoimittaja Risto Nordell.
Juhlien käytännön järjestelyistä vastaavat Pyhien Sergein ja Hermanin Veljeskunta, Ortodoksisten Kanttorien Liitto ja tapahtumaa isännöivä Tampereen ortodoksinen seurakunta. 
Lisätietoja: 
Ortodoksiset kirkkolaulupäivät Tampereella 14.–16.11.
Teksti: Maria Hattunen
Kuvat: Vlada Wahlstén