Polvijärven kirkon praasniekka ja 100-vuotisjuhla

Ajankohtaista | 04.07.2014

Polvijärven pyhän Johannes Kastajan kirkon 100-vuotisjuhlavuosi huipentui 24.6. praasniekkaan.

Polvijärven pyhän Johannes Kastajan kirkko vietti juhannuksena 24.6. sadatta praasniekkaansa. Juhlaa oli rakentamassa suuri joukko seurakuntalaisia: ahkerat vapaaehtoiset siivosivat juhlivaa, ikinuorta pyhäkkökaunotarta ja koristivat sitä kukkasin. Aikuistyötoimikunta oli koonnut kirkon historiasta valokuvanäyttelyn, johon oli saatu hienosti aineistoa seurakuntalaisten albumeista ja muualtakin Suomesta. Näyttely on nähtävissä kesäaikaan (elokuun 3. päivä asti) keskiviikosta sunnuntaihin klo 12-16 Polvijärven kirkossa, joka kuuluu tiekirkkojen ketjuun.

Juhlavuottaan viettävä kirkko on ollut esillä pitkin vuotta monipuolisen ohjelman myötä. Taipaleen ja Ilomantsin kuorojen yhteinen sävelhartaus täytti kirkon 16.3. ja Heikki Tarma esitelmöi kirkon historiasta 30.3. Pääsiäiskaudella nautittiin kirkossa erityisen juhlavat kirkkokahvit 27.4. Niinpä juhannuksen praasniekka tuntuikin odotetulta huipennukselta hienolle juhlavuodelle. Kirkkokansaa saapui pitkälle toistasataa omasta seurakunnasta, sen ympäristöstä ja kauempaakin. Papistoakin oli alttarin täydeltä, yhteensä 11. Liturgian jälkeen toimitettiin perinteisesti vedenpyhitys ja ristisaatto.

Praasniekan yhteydessä muistettiin pitkäaikaisia kirkonpalvelijoita ja -ystäviä. Piispallisen siunauskirjan saivat Meeri Jolkkonen, Ritva Jyrkinen, Pirjo Kuikka, Kuisma Mäenharju, Pauli Ratilainen, Aili Sulka-aho, Helvi Tiainen  ja Leena Viinisalo-Heiskanen. Samalla luovutettiin Pyhän Karitsan Ritarikunnan mitali Veijo Lukkariselle. Monia armorikkaita vuosia muistetuille ja kaikille kirkon palvelijoille, kaunistajille ja huolehtijoille! Kirkkoherra Paavo Ratilainen totesi, että jokainen kirkkoon rukoilemaan tuleva kaunistaa omalla tavallaan kirkkoa - ja niinpä kirkkokansasta täyttynyt pyhäkkö olikin juhlassaan erityisen kaunis.

Kirkon pihamaalle oli talkoovoimin, "raakaa älyä" (isä Paavon ilmaus) käyttäen pystytetty juhlateltta, johon jumalanpalveluksen jälkeen kokoonnuttiin nauttimaan keittolounasta ja kahveja.  Isä Paavo ammensi vanhoista pöytäkirjoista mielenkiintoisia yksityiskohtia pyhäkön rakentamisesta. Tyrmäyksen saivat epäilyt vanhan kirkon tuhopoltosta; syynä oli kirkon eteiseen varomattomasti säilötty vernissa. Uuden pyhäkön budjetti tuli ylitetyksi, koska "työntekijöille piti maksaa kohtuullinen palkkio ja rakennusmateriaalit olivat ensiluokkaisia". Eipä siis ihme, että kirkko on seissyt paikallaan ikinuorena ja hyvin toimivana jo vuosisadan!
Musiikkiohjelmaa esitti kirkkokuoro sekä isä Tuomas ja Emilia Kallonen. Aili Sulka-aho lausui juhlarunon. Juhlassa kuultiin myös Polvijärven kunnan ja luterilaisen seurakunnan, sekä Joensuun ortodoksisen seurakunnan lämpimät tervehdykset.

isä Tuomas Kallonen
Kuvat: Emilia ja Tuomas Kallonen
Lisää kuvia kuvagalleriasta.