Sydämellinen patriarkka suuntautuu tulevaan

Ajankohtaista | 01.07.2014

Aleksandrian patriarkaatti haluaa säilyttää kirkon perinteen ja keskittyä kirkon tulevaisuuteen. Suomessa patriarkka Teodoros nautti puhtaasta luonnosta ja ihmisten kohtaamisesta.

Aleksandrian ja koko Afrikan patriarkka Teodoros valloitti suomalaiset ortodoksit sydämellisyydellään. Patriarkka kertoo levänneensä Suomen paratiisimaisen luonnon keskellä. Viileä kesäsää oli tervetullut lepohetki paahtavan kuumuuden keskellä elävälle piispalle. Kuvaa tyynen Juojärven selällä veneilevästä patriarkasta on jaettu ahkerasti myös Kreikan sosiaalisessa mediassa.Matkan aikana patriarkka Teodoros iloitsi valtavasti eri-ikäisten ihmisten kohtaamisista. Esimerkiksi yhteinen akatistospalvelus Tapiolan kirkossa oli patriarkalle elämys. Voimakas yhteisöllisyys ja koko kirkkokansan osallistuminen rukoukseen ja lauluun tekivät häneen suuren vaikutuksen. Vierailulla Kaunisniemen lastenleirillä patriarkka istahti pianon ääreen laulamaan lasten kanssa ja hauskutti leiriläisiä vitsailemalla autossa odottavasta pikkuapinastaan. Reippaimmat leiriläiset nappasivat itsestään selfien patriarkan kainalossa.

Venla Sarlin pääsi kuvaan patriarkan kanssa.

Patriarkka kertoi ihailleensa Valamon luostarin kirjaston, konservointilaitoksen ja opiston korkealaatuista toimintaa. Vierailulta Lintulan luostariin patriarkka muisteli lämmintä ilmapiiriä ja hienoa kynttilätehdasta.
Perinteen ja tulevaisuuden kirkko
Patriarkka Teodoros toimii painokkaasti afrikkalaisen ortodoksisuuden perinteen ja tulevaisuuden puolesta. Vanhan ortodoksisen kirkon läsnäolo on Aleksandriassa, ja siksi patriarkaatin keskuksen täytyy pysyä siellä. Uuden afrikkalaisen ortodoksisuuden tulevaisuus on kuitenkin muualla Afrikassa. Aleksandrian patriarkaatti suunnitteleekin perustavansa johonkin toiseen keskeiseen kaupunkiin Aleksandrian patriarkaatin lähetystyön keskuksen. Näin kirkko voi sekä vartioida ja säilyttää vanhan perinteen että keskittyä uuteen kasvuun.
Afrikan ortodoksisten kirkkojen suurimmat haasteet liittyvät kirkkojen omavaraisuuden kehittämiseen. Euroopan, erityisesti Kreikan ja Kyproksen talouskriisin myötä kirkkojen taloudellinen itsenäisyys on noussut entistäkin tärkeämmäksi kysymykseksi.
Patriarkka Teodoros korostaa, että lähetystyön tuloksena ei voi syntyä kirkkoja, jotka ovat täysin riippuvaisia ulkoisesta rahoituksesta. Esimerkiksi Nairobissa, Keniassa, on aloitettu suuria investointeja. Siellä kirkolle on rakenteilla toimistorakennuskompleksi, jonka tuotoilla pyritään tulevaisuudessa kattamaan Itä-Afrikan papiston palkkojen kustannukset.
Kirkko suurten haasteiden keskellä
Patriarkka Teodoros näkee selkeimpänä työalueena Kenian ortodoksisen kirkon, koska se on monin osin vakiintunut ja väkimäärältään suurin ortodoksinen paikalliskirkko Afrikan mantereella. Arvioiden mukaan Keniassa on noin 800 000 ortodoksia. Patriarkaatissa onkin pohdittu suuren Kenian ortodoksisen kirkon jakamista useammaksi hiippakunnaksi.
Patriarkka Teodoroksen muukaan kirkon vaikein tilanne on tällä hetkellä Ruandan ja Burundin hiippakunnassa. Alue elää ajassa, jossa jokaisen ihmisen elämään vaikuttavat kansanmurhan traumat. Ortodoksisen kirkon vahvuus on, että sillä ei ollut roolia Ruandan kansanmurhan aikaisissa tapahtumissa. Ruandan ja Burundin uutena piispana toimii piispa Innocentios (Byakatonda), joka on kotoisin Ugandasta.
Patriarkka Teodoroksen mukaan Aleksandrian patriarkaatin tärkein tehtävä on lähetystyö. Kirkon elämä on ruohonjuuritasolla tapahtuvaa myötäelämistä. Jumalanpalveluselämän ohella keskeistä on heikoimmassa asemassa elävien ihmisten tukeminen. Afrikan ortodoksisilla kirkoilla on lukemattomia kouluja, klinikoita, sairaaloita ja orpokoteja. Patriarkka Teodoros korostaakin koulutuksen tärkeyttä kehityksen ja ihmisten elämänlaadun edelläkävijänä.
Aleksandrian patriarkka Teodoros arvostaa Suomen ortodokseja Aleksandrian patriarkaatin lähetystyön tukemisessa. Vierailun aikana Suomen ortodoksisen kirkon lähetystyöstä vastaava Filantropia keskusteli patriarkka Teodoroksen kanssa yhteistyön sisällöstä ja painotuksista. Keskeistä tulee jatkossakin olemaan koulutuksen tukeminen ja uusien toimintamuotojen kehittäminen teologisen koulutuksen saralla.

Arkkipiispa Leo ja patriarkka Teodoros tekevät työtä rakkaudesta ihmiseen. Kuva: Laura Karlin.
Aino Nenola
Filantropia
1.7.2014