Helsingissä jatketaan katakombien tutkimista

Ajankohtaista | 11.06.2014

Museovirasto suhtautui myönteisesti maanalaisten hautaholvien tutkimiseen ja tarjosi yhteistyöapua Helsingin ortodoksiselle seurakunnalle yhteisessä tapaamisessa 9.6.

Helsingin ortodoksinen seurakunta ja museovirasto päättivät käynnistää yhteistyön katakombien eli maanalaisten hautaholvien lisätutkimisessa. Asiasta keskusteltiin yhteisessä ensimmäisessä tapaamisessa, johon osallistui Helsingin ortodoksisesta seurakunnasta hautakartoittaja Saara Räntilä, talouspäällikkö Peter Kuronen, hautausmaan vastaava vahtimestari Johannes Porokara, kiinteistöpäällikkö Leena Mätäsniemi sekä museovirastosta erikoistutkija Laura Tuomisen ja arkeologi Veli-Pekka Suhosen sekä Aalto-yliopistosta sovelletun geofysiikan lehtori Tero Hokkanen, joka on vastannut katakombien tutkimuksesta hautausmaalla.
Museovirasto suhtautui myönteisesti katakombien tarkempaan tutkimiseen.
– Museovirasto toimii ohjaavana ja neuvoa antavana yhteistyö- ja keskustelukumppanina, kertoo Museoviraston erikoistutkija, arkeologi Veli-Pekka Suhonen.
Museovirasto ohjeistaa tarvittaessa seurakuntaa myös vanhojen hautojen hoidossa sekä säilyttämisessä. Seuraavaksi tulee etsiä rahoitus tutkimuksen toteuttamiseksi.
Katakombeja tutkitaan tarkemmin aikaisintaan syksyllä. Sovelletun geofysiikan lehtori Tero Hokkanen kertoi tapaamisessa muista menetelmistä, joilla voi tutkia katakombeja.
– Esimerkiksi painovoimamittauksilla voidaan varmistaa osa epävarmoista katakombihavainnoista ja maatutkamittaukset voidaan toteuttaa niin, että on mahdollista rakentaa tarkka kolmiulotteinen kuva katakombista. Lisäksi katakombitila voidaan määrittää fotogrammetrisesti pistepilven avulla, kertoo Tero Hokkanen.
Aiemmissa tutkimuksissa katakombeja on lähinnä paikannettu maatutkalla ja metallipiikillä. Viime syksyllä toteutetuissa tutkimuksissa löytyi toistakymmentä varmaan katakombia. Katakombeja on kuitenkin löytynyt myös tutkitun alueen ulkopuolella. Hautausmaan kaikkia mahdollisia katakombeja ei siis ole vielä paikannettu. 
– Tutkimusta varten tarvitaan tulevaisuudessa pieni tiimi, jossa olisi asiantuntijoita eri tahoilta, luonnehtii seurakunnan talouspäällikkö Peter Kuronen.
Jatkotutkimuksessa tavoitteena on hautakammioiden historian ja sen aikaisten hautauskäytäntöjen selvittäminen. Katakombien tarkan sijainnin ja määrän tunteminen helpottaa myös hautakartoitusprojektia ja käytännön työtä hautausmaalla. Katakombin päälle ei voi haudata eikä sen päälle ole turvallista mennä työkoneella maasortumariskin vuoksi. Lapinlahden ortodoksisen hautausmaan hautakartta on tarkoitus saada valmiiksi vuoden loppuun mennessä.
Tapaamisessa keskusteltiin myös vanhojen hautojen hoitoon ja säilyttämiseen sekä hautausmaan yleisilmeen suunnitteluun liittyvistä kysymyksistä.
Lue lisää katakombeista Helsingin ortodoksisen seurakunnan Internet-sivuilla.
11.6.2014