Valamon luostarin tulipalossa kyse tuhopoltosta

Ajankohtaista | 22.01.2014

Poliisi on todennut teknisessä tutkimuksessa varastorakennuksen tuhonneen tulipalon tuhopoltoksi. Palo ei vaikuta luostarin normaalitoimintoihin.

Valamon luostarissa syttyi 22.1. keskiviikkoiltana tulipalo, joka tuhosi sillankorvassa olevan puisen varastorakennuksen.  Sillankorvassa sijaitseva varastorakennus syttyi tuleen keskiviikkoiltana hieman ennen kahdeksaa. Palo saatiin yön aikana pääosin sammumaan.Poliisi on todennut teknisessä tutkimuksessa Valamon varaston tulipalon tuhopoltoksi, ja saman tekijän jäljet löytyivät myös Suurahon koulun palopaikalta. Itä-Suomen poliisi otti keski-ikäisen miehen kiinni perjantaina, ja hänet on pidätetty epäiltynä tuhopoltoista. Mies on tunnustanut kuulusteluissa sytyttäneensä tulipalot, mutta motiivien ja tapahtumien kulun selvittäminen jatkuu yhä. Valamon luostarin maatilan tulipaloa tutkitaan tuhotyönä ja entisen koulun osalta törkeänä vahingontekona.
Asiaan liittyviä vihjeitä ja havaintoja voi ilmoittaa edelleen Savonlinnan poliisiaseman päivystysnumeroon 07187 55200 virka-aikaan.

Palopaikalta kauempana sijaitsevat luostarin rakennukset, kuten kirkko, kirjasto, opetus- ja hotellitilat eivät olleet vaarassa, ja palokunta sai pelastettua vierastilana käytettävän Sillankorvan valkoisen kivitalon. Tulipalossa tuhoutunut puinen varastorakennus on pinta-alaltaan 480 neliötä, mutta rakennuksella ei ole suurta kulttuurihistoriallista merkitystä.
Palon syttyessä rakennuksissa ei ollut ihmisiä, joten vahingot ovat vain aineellisia, muun muassa luostarin uudehko traktori ja lumilinko tuhoutuivat.
Varastorakennuksen palo ei vaikuta luostarin normaalitoimintoihin, Valamon opiston toimintaan tai esimerkiksi vierailijoiden käynteihin.
Vajaat kaksi vuotta sitten tulipalossa tuhoutui Valamon luostarin vanha päärakennus.
Kuvat: Veli Timoteus / Valamon luostari.

22.1.2014 (Uutista päivitetty torstaina 23.1., perjantaina 24.1. sekä maanantaina 27.1.)