Athos-säätiö laajentaa toimintaansa

Ajankohtaista | 09.01.2014

Säätiön keskuksessa Lammilla järjestetään tänä vuonna monia ortodoksista uskoa sekä kulttuuria käsitteleviä kursseja ja seminaareja.

Syksyllä 2012 perustetun ja viime kesänä Lammille asettuneen ortodoksisen Athos-Säätiön toiminta on laajenemassa. Säätiön keskuksessa järjestetään tänä vuonna jo lukuisia ortodoksista uskoa ja kulttuuria monipuolisesti käsitteleviä kursseja ja seminaareja.Athos-Säätiön Keskuksen vuoden päätapahtuma on seminaari 'Sielun tuskalla ja rakkaudella Kristuksessa.' Isä Paisios, eksyksissä olevien hengellinen opas', joka järjestetään 4.–6.7. vanhus Paisioksen kuoleman 20-vuotismuiston kunniaksi.

Kevään, kesän ja syksyn aikana puolestaan maailmankuulu ikonitaiteilija Konstantinos Ksenopoulos pitää avustajineen Säätiön tiloissa peräti kuusi bysanttilaisen ikonimaalauksen kurssia, joista kahdella tehdään kirkollisia seinämaalauksia ja yhdellä askaroidaan mosaiikki-ikoneita. Ksenopoulos tunnetaan Suomessa paitsi pitämistään kursseista, myös Ortodoksisen seminaarin kirkon sekä Lintulan luostarin kirkon seinämaalauksista. Helmikuussa taas on bysanttilaisen kirkkolaulun kurssi, jossa opettajana toimii Jaakko Olkinuora.
Kädentaidonkursseilla perehdytään lisäksi puunleikkausikonien, puisten hautaristien, savitöiden ja pääsiäismunien tekoon. Monien toivomuksesta Säätiön Keskuksessa pidetään myös kolme ortodoksisen kilvoitusperinteen pohjalle rakentuvaa retriittiä, joilla etsitään syvyyttä elämään sisäisen hiljaisuuden hengessä. Ohjelmassa on myös ortodoksisen ruokaperinteen kursseja sekä kielikursseja kreikan-, venäjän- ja ranskankielessä. 
Säätiö järjestää myös pyhiinvaelluksia Kreikkaan, Israeliin ja Athosvuorelle. Matkanjohtajana pyhiinvaelluksilla on säätiön toiminnanjohtaja TT Hannu Pöyhönen.
Keskuksen seuraava näyttely Hiljaisuuden kuvia Pyhältä Vuorelta avautuu päänäyttelytilana toimivassa kartanorakennuksessa tammikuun lopulla ja koostuu kahdestasadasta TM Markus Paavolan mustavalkoisesta taidevalokuvasta. Nimensä mukaisesti näyttely haastaa katsojaa astumaan sisälle Pyhän Vuoren hiljaisuuden, rauhan ja ikuisuuden maailmaan.

Keskuksen muissa näyttelytiloissa on edelleen esillä yli 70 työtä ikonimaalari Konstantinos Ksenopouloksen ja hänen oppilaidensa vasta päättyneestä päänäyttelystä Athoslaisia munkkeja ja bysanttilaisia ikoneita ja lisäksi hämeenlinnalaisen lasitaiteilija Kyllikki Suden herkkien lasimosaiikki-ikoneiden kokoelma.
Kurssitoiminnan ohella Athos-Säätiön Keskuksessa valmistellaan kolmea kirkkotilaa, kunnostetaan rakennuksia ja ehostetaan ympäristöä. Athos-Säätiön ystävät puolestaan ovat puuhaamassa säätiölle kannatusyhdistystä muun muassa Keskuksen rakennushankkeiden ja perusparannustöiden edistämiseksi.
Athos-Säätiön kaunis ja avara keskus sijaitsee Hämeenlinnan kaupungin alueella Pääjärven rannalla, rauhallisessa ympäristössä mutta silti lähellä monia suuria kaupunkeja. Keskuksessa asuu pysyvästi viitisentoista ihmistä ja se toimii pitkälti talkoohengessä, sillä säätiöllä on vain yksi palkattu työntekijä. Alueen rakennuksia voi varata käyttöönsä myös juhlatilaisuuksiin, joihin on mahdollista saada säätiöltä myös ohjelmapuolta.
Athos-Säätiön Keskuksesta ja sen toiminnasta löytyy tarkempaa tietoa säätiön internetsivuilta (www.athossaatio.fi). Keskuksen osoite on Kaunisnimentie 415, 16900 Lammi ja puhelin 050-441 2036. Sähköpostitse Keskukseen saa yhteyden osoitteella info@athossaatio.fi.
Athos-Säätiön Keskuksen kurssitarjontaan voi tutustua tästä.
Valokuvat: Athos-Säätiö.
9.1.2014