Kirkon uusi vuosi

Kirkkovuosi | 02.01.2014

Uuden vuoden päivänä ortodoksinen kirkko viettää Kristuksen ympärileikkauksen sekä kirkkoisä Basileios Suuren muistoa.

Herramme Jeesus Kristus ympärileikattiin Vanhan testamentin lain mukaisesti kahdeksantena päivänä hänen syntymästään. Näin Kristuksen vanhemmat täyttivät Jumalan Abrahamille antaman käskyn tehdessään ikuisen liiton hänen ja kaikkien hänen jälkeläistensä kanssa.
Kristuksen ympärileikkaus on merkki sovinnosta ihmisen ja Jumalan välillä. Herran kahdeksan päivän ikäisenä vuodattamat veripisarat ovat myös ennusmerkki hänen maailman elämän puolesta ristillä vuodattamasta verestä. Näin kirkko muistelee Herran ympärileikkauksessa lunastuksen koko salaisuutta.
Herran ympärileikkaus merkitsee myös siirtymistä vanhasta liitosta uuteen liittoon, joka tuli julki Kristuksen veressä. Uuden liiton ympärileikkaus on hengellinen ja se toteutuu kasteessa. Näin Kristus kutsuu sydämen ympärileikkaukseen, hengelliseen uudistumiseen.
Herran ympärileikkauksen juhla on samalla Jeesuksen pyhän nimen ja Jeesuksen rukouksen juhla. Tavan mukaisesti Kristus sai nimensä ympärileikkauksen jälkeen. Jumalallinen enkeli oli käskenyt Joosefin antaa lapselle nimen Jeesus, joka tarkoittaa pelastusta. Kutsumalla Herran nimeä avuksemme saapuu Pelastajamme ja Vapahtajamme mystisesti läsnäolevaksi voittoisassa voimassaan. Jeesuksen nimen voima muuttaa ja kirkastaa ihmisen olemuksen, ja hänen avullaan saamme Pyhän Hengen lahjan ja armon.
Uuden vuoden päivänä kirkko muistaa myös kolmen suuren kirkkoisän joukkoon kuuluvaa pyhää Basileios Suurta (noin 330–379). Hän oli syvällinen ja monipuolinen kirkkoisä, joka jatkoi ortodoksisen kirkon opin vakiinnuttamista.
Pyhä Basileios Suuri jätti jälkeensä laajan kirjallisen tuotannon ja hänen laatimansa luostarisääntö on edelleen käytössä. Pyhä Basileios tunnetaan myös liturgiastaan, jota toimitetaan kymmenen kertaa kirkkovuoden aikana. Yksi näistä päivistä on hänen kuolinpäivänsä 1. tammikuuta.
Rovasti Jarmo Hakkaraisen opetuspuheen Basileios Suuresta voi lukea tästä.

Kristuksen ympärileikkauksen ja kirkkoisä Basileios Suuren muistopäivän ikoni.

 

1.1.2014