Arkkipiispa Paavali -muistoseminaari osa 1

Podcast | 01.12.2013

Arkkipiispa Paavalin kuolemasta tulee 2.12. kuluneeksi 25 vuotta. Esipaimenta ja hänen elämäntyötään muisteltiin seminaarissa vuonna 2012. Kuuntele äänite.

 

Arkkipiispa Paavalin kuolemasta tulee tänä vuonna kuluneeksi 25 vuotta. Hänen kuolemansa vuosipäivänä 2.12.2012 pidettiin Ortodoksisella seminaarilla muistoseminaari, jossa äänitettyjä puheenvuoroja julkaistaan Ort.fi:ssa nyt joulukuussa 2013 rakastetun ja arvostetun esipaimenen muistoa kunnioittaen.

 

Muistoseminaarin ensimmäisessä osassa arkkipiispa Paavalista kuullaan muun muassa valokuvaajana, kirjailijana, kääntäjänä ja kirjojen toimittajana sekä Jeesuksen rukouksen opettajana. Tilaisuuden juontaa rovasti Rauno Pietarinen, jonka johdolla muistojaan kertovat rovasti Vesa Takala, arkkipiispan diakonina ja sihteerinä toiminut Makarios Lehtimäki ja valokuvaaja Petter Martiskainen.

 

Lopuksi kuullaan arkkipiispa Paavalia rukoilemassa Jeesuksen rukousta.

 

Kesto noin 27 minuuttia.

 

Muistoseminaarin toisen osan voi kuunnella tästä, ja siinä kuullaan Paavalin elämäntyöstä muun muassa liturgian opettajana.

 

Muistoseminaarin kolmannen osan voi kuunnella tästä, ja sen aiheena on arkkipiispa Paavali kirkkomuusikkona ja uuden liturgiasävelmistön kehittäjänä.

 

Suomen arkkipiispa Paavali (1914-1988) aloitti ortodoksisen kirkon palvelemisen munkkina kuuluisassa Valamon luostarissa ennen toista maailmansotaa. Sodan jälkeen tuleva arkkipiispa muun veljestön mukana siirtyi Sisä-Suomeen.

 

Vuonna 1956 Paavalista tuli piispa ja 1960 Suomen ortodoksisen kirkon päämies. Pitkän johtajakautensa aikana Paavali vaikutti liturgisen ja hengellisen elämän voimistumiseen muun muassa Jeesuksen rukouksen perinnettä vahvistamalla.

 

Arkkipiispa Paavalin kirkko-opilliset näkemyksensä olivat tuoreita: hän oli autokefalian puolustaja, sekä omalle kirkolleen että ”diasporan” muille kirkoille. Hän ei koskaan unohtanut juuriaan ja piti sydämen asianaan Uuden Valamon luostarin jälleenrakennusta.

 

Rovasti Vesa Takala, Makarios Lehtimäki ja rovasti Rauno Pietarinen arkkipiispa Paavali -muistoseminaarissa vuonna 2012.

 

1.12.2013