Kirkon 90-vuotisjuhlakonsertti videona

Video | 06.10.2013

Suomen kirkon 90-vuotisen autonomian juhlakonsertti Uspenskin katedraalissa 12.9. oli monipuolinen kokonaisuus suomalaista ortodoksista kirkkolaulua.

 

Suomen ortodoksisen kirkon autonomian 90-vuotisjuhla huipentui Patriarkka Bartolomeoksen vierailuun, patriarkaaliseen juhlaliturgiaan ja juhlakonserttiin 12.9.2013. Konsertti on nyt katsottavissa videona tästä.

Suomen ortodoksisen kirkon 90-vuotisen autonomian juhlakonsertti oli monipuolinen kokonaisuus suomalaista ortodoksista kirkkolaulua. Konsertissa esiintyivät Helsingin ortodoksisen seurakunnan lapsi- ja nuorisokuorot, Uspenskin katedraalikuoro, Bysanttilainen lauluryhmä ja Ortodoksinen kamarikuoro.
 
Helsingin ortodoksisen seurakunnan lapsi- ja nuorisokuorot Stiina Hakosen ja Satu Hätisen johdolla aloittivat konsertin laulamalla raikkaasti sekä jumalanpalveluksista tuttuja slaavilaisia sävelmiä että bysanttilaisiakin melodioita. 
 
Uspenskin katedraalikuoron ohjelma esitteli Jumalansynnyttäjälle osoitettuja hymnitekstejä nimenomaan suomalaisten ortodoksisäveltäjien tuotannosta. Joukossa oli mm. pitkäaikaisen Uspenskin katedraalin kuoronjohtajan Peter Mirolybovin puhuttelevat veisut Neitsyt Marian kuolonuneen nukkumiselle. Katedraalikuoroa johti Varvara Merras-Häyrynen.
 
Bysanttilainen lauluryhmä Jaakko Olkinuoran johdolla vei kuulijat ortodoksisen kirkkolaulun alkulähteille esittämällä suomen kielelle sovitettuja bysanttilaisia sävelmiä. Päätteeksi ryhmä lauloi myös enkelien sanatonta ylistystä ja taivaallista pauhua kuvastavaa niin sanottua kratemaa, jossa melodisesti rikkaalla ja rytmikkäällä tavalla veisataan tiettyjä tavuja, kuten "te-ri-rem, na-ne-na".
 
Ortodoksisen kamarikuoron laulut edustivat sekä suomalaista että venäläistä ortodoksista kirkkomusiikkia 1800-luvun lopulta ja ja 1900-luvun alkuvuosikymmeniltä. Kuoro lauloi muun muassa otteita Pavel Tshesnokovin Panihida -teoksesta, jota ei aiemmin ole kuultu sovitettuna suomen kielelle. Ortodoksista kamarikuoroa johti Juhani Matsi.
 

Autonomian 90-vuotisjuhlakonsertissa patriarkka Bartolomeos piti puheen, jossa hän kehotti Suomen ortodoksista kirkkoa jatkamaan menestyksekkäällä tiellään ja iloitsemaan Kristuksessa.

– Olette eläneet ihailtavalla tavalla aina alusta tähän saakka 90 vuoden ajan. Säilytätte ja kasvatatte kerran teille annettua uskoa, jonka omistatte arvokkaana aarteena. Mutta annatte sen myös niille kansastanne, jotka haluavat vapaasti saada sen myös itselleen, kuten tilastot ja Suomen ortodoksisen kirkon lähetystoiminta osoittavat.

Puheessaan patriarkka kertasi 90 vuoden takaiset Tomos -asiakirjaan liittyvät tapahtumat ja korosti sitä, kuinka ortodoksinen kirkko on kasvanut jäsenmäärältään 90 vuoden aikana.

– Suomalaisten kääntyminen kohti ortodoksisuutta on ilmeistä. Siitä todistavat monet ortodoksiset kirkot ja seurakunnat, pyhät luostarit ja Joensuun Ortodoksinen seminaari. Kaikki nämä ovat osoituksia ortodoksisuuden kukoistuksesta.

Patriarkka Bartolomeoksen juhlapuhe on kokonaisuudessaan luettavissa ja kuunneltavissa kirkon sivuilla.

Karjalan ja koko Suomen arkkipiispa Leo piti katedraalin konsertissa juhlapuheen, jossa hän suuntasi katseensa kirkon tulevaisuuteen.

– 90 vuotta sitten haasteenamme oli se, miten ortodoksinen kirkko assimiloituu suomalaiseen yhteiskuntaan. Nyt on aika pohtia sitä, miten dogmien ja kanonien kautta historiaan ankkuroituva ortodoksisuutemme auttaa suomalaista yhteiskuntaa pysymään oikeudenmukaisena ja yhteisvastuullisena. Tässä uudessa yhteiskunnallisessa tilanteessa me ortodoksit emme voi vain toistaa ehkä kuluneiksikin käyneitä fraaseja idän ja lännen välissä elämisestä. Voisiko kirkkomme missio seuraavien vuosikymmenten ajan keskittyä olemaan "lännelle itää ja idälle länttä". Suomessa rohkeasti erilainen, idän jakamattoman kirkon liturgiseen ja kanoniseen perinteeseen tukeutuva, ja muille ortodoksisille sisarkirkoille nuori, uusia ja rohkeitakin vaihtoehtoja tarjoava kumppani.

Arkkipiispan juhlapuheen voi lukea ja kuunnella tästä. 

Kuvaus, äänitys ja editointi: Petrus Palola
 
Kuvaus: Daniel Hagelberg
 
Kun Youtuben kuva-asetuksiin vaihtaa 1080 HD, video näkyy koko tarkkuudessaan.
 
Valokuvat: Pentti Potkonen

6.10.2013