Arkkipiispa Leo paavi Benedictus XVI:n yksityisvastaanotolla 17.1.2013

Video | 14.03.2013

Ekumeeninen piispojen delegaatio tapasi paavi Benedictus XVI:n yksityisvastaanotolla 17.1.2013.

Karjalan ja koko Suomen arkkipiispa Leo osallistuvat yhdessä luterilaisen kirkon arkkipiispa Kari Mäkisen ja roomalaiskatolisen kirkon piispa Teemu Sipon kanssa vuosittain järjestettävään pyhän Henrikin ekumeeniseen messuun Roomassa 19. tammikuuta 2013.

Tapahtuma on osa maailmanlaajuisesti vietettävää kristittyjen ykseyden rukousviikkoa, jota vietetään 18.–25. tammikuuta.
 
Ekumeeninen piispojen delegaatio tapasi paavi Benedictus XVI:n yksityisvastaanotolla 17. tammikuuta. Paavi toivoi puheessaan, että kirkkojen keskinäinen rakkaus ja yhtenäisyys tuovat valoa suuriin moraalikysymyksiin, joita kohdataan nykypäivän yhteiskunnissa.
 
- Tiivis yhteistyö niin kirkon johtajien kesken kuin paikallisella tasolla on avain vaikeampien asioiden käsittelyyn. Yhteiset matkamme arkkipiispa Mäkisen ja piispa Teemu Sipon kanssa ovat tärkeä tekijä ne antavat mahdollisuuden syvällisempiin pohdiskeluihin, kertoo arkkipiispa Leo Roomasta paavi Benedictus XVI:n tapaamisen jälkeen.
 
Piispa Teemu Sippo esitti suomalaisten kirkon johtajien puolesta viime kesäkuussa Moskovan patriarkka Kirilille kutsun järjestää hänen ja paavin tapaaminen Suomessa. Nyt arkkipiispa Mäkinen uudisti paaville suomalaisten kirkkojenjohtajien kutsun.
 
Ekumeenisen delegaation ohjelmaan kuuluvat myös siirtolaisuutta käsittelevä seminaari sekä suurlähettiläiden tapaamisia sekä vierailuja paikallisiin yhteisöihin.
 
Pyhän Henrikin päivä kokoaa vuosittain Roomaan ekumeenisen delegaation viettämään yhdessä suomalaisen 1100-luvulla eläneen piispan juhlaa. Santa Maria Sopra Minervan kappelissa toimitettavassa ekumeenisessa messussa tänä vuonna liturgina toimii arkkipiispa Mäkinen ja saarnaa piispa Sippo.
 
Piispa Henrik oli Suomen ensimmäinen roomalaiskatolinen piispa, joka surmattiin perimätiedon mukaan 19. tammikuuta vuonna 1156. Hänen muistopäivänsä on katolisen kirkon kalenterissa nimellä Pyhän Henrikin, piispan ja marttyyrin, hiippakunnan ja koko Suomen suojelijan juhlapyhä. Suomen evankelis-luterilainen kirkko kunnioittaa pyhää Henrikiä uskon opettajana ja marttyyrina.
 
Pyhän Henrikin luita säilytetään Turun tuomiokirkossa, jonne ne siirrettiin alkuperäisestä hautapaikasta Nousiaisista todennäköisesti 1300-luvulla. Siirtopäivä on myös pyhän Henrikin muistopäivä ja sitä vietetään 18. kesäkuuta.
 
Paavi Benediktus XVI:n puhe suomalaiselle delegaatiolle 17.1.2013.

13.1.2013