Христос воскрес!

Коли ці перешкоди на нашому шляху, якими зло відокремило нас від святилища завісою, зруйнуються, альтанка нашої природи знову підніметься у Воскресінні. Все тління, викликане злом, зникне з кола буття, і все, що охоплено Воскресінням, буде святкувати спільну славу Божу, тоді у всіх буде одна і та сама радість” (Свята Макрина до свого брата Григорія Ниського)

І настав святий наш Великдень! Радіймо і веселімось в цей день!

Цього року ми зустрічаємо св’ято Воскресіння Христового у суперечливих почуттях. Православні брати і сестри в Україні зазнали незрозумілих нападів і жорстокості. Обсяг зла неможливо усвідомити, а звістка про кількість жертв війни глибоко вражає. Чи можемо ми в такий час радіти Воскресінню Христовому і всім серцем і з радістю сповіщати «Христос воскрес!» і отримувати відповідь «Воістину воскрес!»? Так, можемо, бо Христос є Воскресінням і Життям, яке Він дав кожній хрещеній в ім’я Триєдиного Бога людині. Жодна війна, смерть чи зло не зводять нанівець найважливіше християнське послання про Воскресіння Спасителя. Христос воскрес як перворідний із мертвих, як пише апостол Павло, бо ’’ Як в Адамi всi вмирають, так у Христi всi оживуть, кожний по своєму чину: первісток Христос, потім ті, які увірували в Христа, в пришестя Його. А потому кiнець, коли Вiн передасть царство Богу i Отцю, коли скасує всяке начальство, i всяку владу i силу, бо Йому належить царствувати, доки покладе всiх ворогiв пiд ноги Свої.’’ (1 Кор. 15:22-25). Зрештою, смерть є останнім з усіх ворогів, яких потрібно перемогти. Якщо мертві не воскреснуть із гробів, то життя позбавлене сенсу, бо тоді лише «їжте та пийте, бо завтра ми помремо», як пише святий апостол Павло до коринф‘ян. Смерть подолана, а гроб Христа порожній. «Смерть! Де твоє жало? Пекло! Де твоя перемога? » (1 Кор. 15:55).

Святитель Йоан Золотоустий закликає нас у своїй пасхальній проповіді радіти, ніхто хай не оплакує убозтво ’’ бо ж явилося спільне Царство! Ніхто хай не побивається над падіннями – бо ж Прощення з гробу як сонце засяяло! Ніхто хай не боїться смерти – звільнила бо нас смерть Спасителя! Знищив її Той, кого вона тримала.’’

Бог є любов, і Великдень запрошує нас отримати Його любов, тріумфальну перемогу якої над смертю зараз оголошує все творіння. З радістю приймемо це св’ято свят і радостей радість, бо перворiдний Син, що з’явився з лона Діви і був пробитий списом, прибитий до хреста, істинний Христос-Бог, зійшовши в пекло, воскрес iз гробу!

«Небеса ж нехай достойно веселяться, і земля ж нехай радується, і нехай святкує світ видимий і невидимий: Христос бо воскрес – радість вічна.» (з великоднього канону)

Христос воскрес із мертвих смертю смерть подолав, і тим, що у гробах, життя дарував!

Митрополит Арсеній
Митрополит Ілля