Великоднє привітання архiєпископа Лева 2022

Христос, вічна радість, воскрес із мертвих!

‘’Прийдіть, візьміть світло!’’ Наближається Великдень, і нас покликано прославляти воскреслого Христа. Цього року, на відміну від найважчих часів пандемії, ми можемо зайти до церкви та всі разом розділити радість св’ята Воскресіння! На Великдень радість і світло охоплюють Церкву, і ті, хто разом моляться, радо підключають свої голоси до свідчення, яке лунає сотні років і звучить і дотепер: Христос воскрес із мертвих!

У пасхальному каноні про Христа говориться як про вічну pадість. На Великдень радіє все творіння, як небо, так і земля. Світлі слова радості повторюються знову і знову під час служби. Все «сповнене світла». Радість сяє на стежках історії, а під час святкування Bоскресіння Господнього ця радість відчувається особливо. Пасхальна проповідь невідомого автора 300-х років із захватом зображує, як наповнився величезний весільний зал заради божественної Пасхи, і в усіх горить вогонь любові.

Псалмописець також свідчить про радість: «Невичерпна радість перед тобою» (Псалом 16:11). Інші джерела життєвої радості можуть бути вичерпаними, зміненими та обманними. Бог дає безпечну радість у тому сенсі , що це тривала, постійна, стабільна радість. Ми приймаємо з радістю і вдячністю всі блага цього життя, які дарує нам Бог. Але навіть за відсутності цих земних благ радість у Бозі все ж таки залишається: вона б’є ключем у всіх пустелях життя, висвітлюється серед страждань і оживляє навіть у просторі достатку, бо це джерело радості не змінюється. Радість у Христі – це особлива радість.

В євангельському тексті сказано, що все народилося силою Слова і що в Ньому було життя. Слово Боже, Христос, сповнене благодаті та істини. У Великодню ніч ми ділимося дивом мироносиць: камінь відвалений. З гробу Христового нам світить Сонце праведності, і з нього струмить джерело безсмертя. Життя озаряє всіх! Священні дари дають нам можливість пити з безсмертного джерела, брати участь в животворчих таїнствах.

Преподобний Сілуан Афонський пише, що Бог від самого початку полюбив людину. Це втішає з погляду на роз’єднанicть та несправедливоiсть світу. Потоки біженців, страждання ближнього, війни – навкруги нас горе і тривога, смерть. Проте любов Божа завжди оточує нас (Пс. 23:6). За словами святого апостола Павла, любов радіє разом з істиною (пор. 1 Кор. 13:6). Ми віримо в Христа, Який є істиною, і радіємо перемозі істини.

У своїх промовах св. Софроній стверджує, що замість всеохоплюючої любові ми живемо у сварці та безладі, а справжня мета Бога зникає з очей людини. Хоча ми і несемо рани своїх гріхів, ми є образами невимовної слави Божої і молимося «Отчe наш», бо ”тим, які прийняли Його, дав владу стати Божими дітьми, — тим, які вірять у Його Ім’я” ( Івана 1:12), як ми знаємо з Євангелія.

Мироносиці шукали плачучи мертвого, але змогли в радості поклонитись живому Богу. Воскресіння Христове змінило все. Радість Bоскресіння Христового є силою змін. Як сказав нині покійний єпископ нашої церкви Алексі, ми можемо оновитися і стати іншими людьми, живучи уже в цей час життям, яке дарував воскреслий Господь. Передаючи Великодню радість, ми також можемо привносити відтінки Царства Божого в наше життя,

Лев

Архієпископ Гельсінкі і всієї Фінляндії