Helsingin ortodoksinen seurakunta

Liisankatu 29 A 1
00170
Helsinki
Helsingin hiippakunta

puh. (09) 856 46 100
asiakaspalvelu.helsinki@ort.fi

Auttava puhelin: puh. (09) 856 46 299 tai 040 028 1585 (ti, pe ja la klo 18–22).

Päivystävä pappi: puh. (09) 856 46 105, paivystaja.helsinki@ort.fi

www.hos.fi

Helsingin hiippakuntaan kuuluva Helsingin ortodoksinen seurakunta on Suomen suurin ortodoksinen seurakunta. Kolmannes Suomen ortodokseista kuuluu Helsingin seurakuntaan. Vuoden 2020 lopussa seurakunnan jäsenmäärä oli yli 19 000. 

Helsingin ortodoksinen seurakunta on monimuotoinen niin toiminnallisesti, kielellisesti kuin alueellisestikin. 1.1.2021 toteutetussa seurakuntarakenteen uudistuksessa aiemmin itsenäisinä seurakuntina toimineet Lahden ja Hämeenlinnan ortodoksiset seurakunnat yhdistyivät osaksi Helsingin ortodoksista seurakuntaa. Näistä kahdesta Hämeenlinnan seurakunta oli perustettu vuonna 1909 ja Lahden seurakunta 1.1.1950, kun maahan perustettiin sotien jälkeen uusia ortodoksisia seurakuntia.

Seurakunnan pääkirkkona toimii vuonna 1868 käyttöön vihitty Uspenskin katedraali, joka on myös Helsingin ortodoksisen hiippakunnan pääkirkko. Vanhin kirkoista on vuonna 1827 käyttöön vihitty Pyhän Kolminaisuuden kirkko Kruununhaassa, jossa toimii nykyisin venäjänkielinen yhteisö jumalanpalveluskielenään kirkkoslaavi. 

Seurakunnassa puhutaan yli 40 äidinkieltä. Seurakunnan jäsenistä valtaosa on suomenkielisiä. Seuraavaksi suurimman kieliryhmän muodostavat venäjänkieliset, joita on noin 15 % kaikista seurakunnan jäsenistä. 

Helsingin ortodoksisen seurakunnan juuret ulottuvat Venäjän vallan aikaan Suomessa. Seurakunta muodostui pääosin Helsingin seudulla asuneista venäläisistä ja oli alunperin venäjänkielinen. Seurakunta on sen jälkeen muuttunut valtaosaltaan suomenkieliseksi. Erityisen suuri muutos tapahtui siirtokarjalaisten myötä toisen maailmansodan jälkeen. Pääkaupunkiseudulle suuntautunut muuttoliike on tuonut seurakuntaan yhä lisää suomenkielisiä ortodokseja.

Toimialue
Asikkala
Askola
Espoo
Forssa
Hämeenlinna
Hanko
Hattula
Hausjärvi
Heinola
Helsinki
Hollola
Humppila
Hyvinkää
Iitti
Inkoo
Janakkala
Järvenpää
Jokioinen
Karkkila
Kärkölä
Kauniainen
Kerava
Kirkkonummi
Lahti
Lohja
Loppi
Mäntsälä
Nurmijärvi
Orimattila
Padasjoki
Pornainen
Porvoo
Pukkila
Raasepori
Riihimäki
Sipoo
Siuntio
Somero
Tammela
Tuusula
Urjala
Vantaa
Vihti
Ypäjä