Hiippakunnat

Suomen ortodoksinen kirkko muodostuu Karjalan, Helsingin ja Oulun hiippakunnista. Hiippakunnat ovat kirkolliselta asemaltaan metropoliittakuntia.

Karjalan hiippakunta

Karjalan hiippakunnan keskus sijaitsee Kuopiossa. Hiippakunnan piispana toimii Karjalan ja koko Suomen arkkipiispa Leo (virassa vuodesta 2001). Kuopiossa toimivat myös arkkipiispan kanslia, kirkon palvelukeskus ja ortodoksinen kirkkomuseo RIISA. Joensuussa toimii lisäksi Ortodoksinen seminaari, jossa Itä-Suomen yliopistossa ortodoksista teologiaa opiskelevat suorittavat käytännön soveltavat opinnot ja liturgiset harjoitukset. 

Karjalan hiippakuntaan kuuluvat Valamon ja Lintulan luostarit sekä 9 seurakuntaa: Iisalmi, Ilomantsi, Joensuu, Jyväskylä, Kuopio, Nurmes, Rautalampi, Saimaa ja Taipale. Seurakuntien yhteenlaskettu jäsenmäärä on noin 21 000. Hiippakunnassa on 45 pappia ja 20 diakonia.

Kirkkoja ja rukoushuoneita Karjalan hiippakunnassa on noin 80.

Yhteystiedot

Helsingin hiippakunta

Helsingin hiippakunnan keskuspaikka on Helsinki. Hiippakunnan piispana toimii metropoliitta Ambrosius (virassa vuodesta 2002). 

Hiippakunnassa on kahdeksan seurakuntaa: Hamina, Helsinki, Hämeenlinna, Kotka, Lahti, Lappeenranta, Tampere ja Turku. Lisäksi hiippakunnan alueella toimii muutamia ortodoksisia yhteisöjä, mm. Pokrovan veljestö Kirkkonummella ja Juliana-yhteisö Heinolassa.

Hiippakunnan jäsenmäärä on yli 32.000, josta yli 20.000 jäsentä kuuluu Helsingin seurakuntaan. Eri puolilta maailmaa saapuneet maahanmuuttajat ovat tehneet hiippakunnan seurakunnista aidosti monikulttuurisia yhteisöjä.

Hiippakunnassa on noin 40 kirkkoa ja tsasounaa. Pääkirkko on Uspenskin katedraali Helsingissä. Pappeja hiippakunnassa palvelee yhteensä 71, diakoneja 29.

Yhteystiedot

Oulun hiippakunta

Vuonna 1980 perustetun Oulun hiippakunnan keskuspaikka on Oulussa. Hiippakunnan piispana toimii metropoliitta Elia (virassa vuodesta 2015).

Oulun hiippakunta kattaa Oulun, Vaasan, Kajaanin ja Lapin seurakunnat. Hiippakunta on maantieteellisesti kirkon suurin: se käsittää yli puolet Suomen pinta-alasta. Väkimäärältään se on kuitenkin pieni, sillä jäseniä on hiukan yli 6000. Lapin kolttasaamelaiset, länsirannikon ruotsinkieliset ja maahanmuuttajat rikastuttavat osaltaan hiippakunnan elämää.

Seurakuntien hallinnoimia pyhäkköjä hiippakunnan alueella on kaikkiaan 24. Lisäksi hiippakunnassa on muutamia yksityisiä rukoushuoneita. Hiippakunnan papistoon kuuluu neljätoista pappia ja kaksi diakonia. 

Yhteystiedot