Tampereen ortodoksinen seurakunta

Suvantokatu 10 2. kerros
33100
Tampere
Oulun hiippakunta

puh. 0400 346089 (ti–pe 9–13)
tampere@ort.fi

Seurakunnan sivut

Vaasan kappeliseurakunta

Vaasan kappeliseurakunnan omat sivut: http://www.vaasaort.com

1.1.2021 alkaen aiemmin itsenäisenä toiminut Vaasan ortodoksinen seurakunta liittyi osaksi Tampereen ortodoksista seurakuntaa. Vaasan seurakunnan historia alkaa Suomen sodan päättäneestä, vuonna 1809 solmitusta Haminan rauhasta. Sen jälkeen venäläisiä rykmenttejä sijoitettiin suurimpiin kaupunkeihin, myös Vaasaan. Venäläisiä joukkoja seurasivat marketentit eli henkilöt, jotka toimittivat upseereille ja sotilaille elintarvikkeita. Sotajoukkoja seurasivat pian myös kauppiaat. 

Vaasan ensimmäisiä venäläisiä kauppiaita olivat Ivan Lisitzin, Antimej Semenoff, Mihail Gratschoff sekä Wasili ja Georg Smirnoff. Erityisesti Ivan Lisitzin toimi tarmokkaasti ja merkityksellisesti seurakuntaa perustettaessa ja hankittaessa kirkkorakennusta Vaasaan. Vuosina 1813 ja 1822 tehtiin kaksi epäonnistunutta yritystä saada kaupunkiin ortodoksinen kirkko. Vaasaan määrättiin kuitenkin pappi palvelemaan sekä sotilaita että siviilejä. Sotilaskirkkona toimi Vanhassa Vaasassa sijaitseva ns. Alkulan talo.

Vaasan ortodoksisen seurakunnan perustamisvuotena voitaneen pitää vuotta 1862. Kirkko valmistui saman vuoden lopulla ja seurakunnan kirkkoherraksi nimitettiin isä Ioann Tihomirov. Saman vuoden lokakuussa tsaari Aleksanteri II myönsi määrärahat papin ja kirkonpalvelijoiden palkkaamiseen. 

1950-luvulla seurakunta sai pappilan ja kirkkoherranviraston. Seurakunta osti tontin Koulukatu 45:stä. Kauppaan sisältyi kaksi rakennusta. Suurempaan taloon sijoitettiin kirkkoherranvirasto. Myös papistolle ja muutamalle seurakuntalaisten perheelle järjestettiin asunnot.

Vanhat rakennukset rapistuivat eivätkä seurakunnan varat riittäneet niiden korjaamiseen. Arvokas tontti myytiin 10.10.1980 rakennusliike K.E. Nyman Oy:lle. Kaupassa sovittiin, että rakennusliike luovuttaa seurakunnan omistukseen neljä osakehuoneistoa ja autotallin. Lisäksi rakennusliike sitoutui rakentamaan seurakunnalle kansliatilat ja seurakuntasalin. Silloinen metropoliitta Leo muurasi seurakuntatalon peruskiven 27.11.1981 ja tila vihittiin käyttöön seuraavana vuonna. 

 

Toimialue
Ähtäri
Akaa
Alajärvi
Alavus
Eurajoki
Evijärvi
Halsua
Hämeenkyrö
Honkajoki
Ikaalinen
Ilmajoki
Isojoki
Isokyrö
Jalasjärvi
Jämijärvi
Jämsä
Juupajoki
Kangasala
Kankaanpää
Kannus
Karijoki
Karvia
Kaskinen
Kauhajoki
Kauhava
Kaustinen
Kihniö
Kokkola
Korsnäs
Kristiinankaupunki
Kruunupyy
Kuhmoinen
Kuortane
Kurikka
Laihia
Lappajärvi
Lapua
Lempäälä
Lestijärvi
Luoto
Maalahti
Mänttä-Vilppula
Merikarvia
Mustasaari
Nakkila
Närpiö
Nokia
Orivesi
Pälkäne
Parkano
Pedersöre
Perho
Pietarsaari
Pirkkala
Pomarkku
Pori
Ruovesi
Sastamala
Seinäjoki
Siikainen
Soini
Tampere
Teuva
Toholampi
Ulvila
Uusikaarlepyy
Vaasa
Valkeakoski
Vesilahti
Veteli
Vimpeli
Virrat
Vöyri
Ylöjärvi