Hautaustoimi

Rautalammin ortodoksisella seurakunnalla on neljä omaa hautausmaata: Latsinmäen hautausmaa Rautalammilla, Suonenjoen ortodoksinen hautausmaa, Tervon ortodoksinen hautausmaa sekä Vesannon ortodoksinen hautausmaa. Hautausmaat ovat pääsääntöisesti tarkoitettu seurakunnan poisnukkuneille jäsenille sekä puolisoille.

Seurakunta ei myy haudanhoitopalveluita, vaan haudan muokkaus-, kunnostus- ja hoitotöistä vastaavat haudanhaltijat eli omaiset. Haudanhoidon ostamista on mahdollista tiedustella paikalliselta tiistaiseuralta tai yrityksiltä. Kaikki hautojen muokkaustoimet hyväksyy kirkkoherra. Jokaiselle haudalle tulee omaisten kustantaa hautausmaan miljööseen sopiva hautamuistomerkki, joka on tyypillisesti kivi tai risti. Hautamuistomerkki tulee hyväksyttää seurakunnan kirkkoherralla ennen sen asentamista.

Hautaushinnastot:

Hautapaikkamaksut

Kun vainaja haudataan Rautalammin ortodoksisen seurakunnan hautausmaahan, seurakunta perii hautapaikkamaksun. Hautapaikka on voimassa aina vähintään 25 vuotta, mutta käytännössä pidempään. Niin kutsuttuja ”iäisyyshautoja” ei kuitenkaan myönnetä. Samaan arkkuhautaan voidaan arkkuhaudata uudelleen noin 25 vuoden kuluttua edellisestä hautauksesta. Uurnahautauksessa vastaava aika on 5 vuotta.

Hautaustoimen voimassaoleva hinnasto 1.8.2019 alkaen, vahvistettu seurakunnanneuvoston 17.7.2019 kokouksessa:

 

Vainajan asema                                                                Hautapaikkamaksun määrä

Vainaja Rautalammin ort. srk:n jäsen                                       100,00 euroa

Vainaja paikkakuntalainen, ei jäsen                                          300,00 euroa

Vainaja ulkopaikkakuntalainen, ort. srk:n jäsen                    350,00 euroa

Vainaja ulkopaikkakuntalainen, ei ort. srk:n jäsen                500,00 euroa

 

Hautausmaksut:

Arkkuhautaus (sis. kaivuu ja peitto) 

250,00 euroa

Uurnahautaus

100,00 euroa

 

Hautauksen kokonaiskustannukset koostuvat aina hautapaikkamaksusta sekä arkku- tai uurnahautauksen yhteissummasta, esimerkiksi:

esimerkki 1: Vainaja paikkakuntalainen, ortodoksisen seurakunnan jäsen, arkkuhautaus: hautapaikkamaksu 100,00 euroa + arkkuhautausmaksu 250,00 euroa, yhteensä 350,00 euroa.

esimerkki 2: Vainaja ulkopaikkakuntalainen, ei ortodoksisen kirkon jäsen, uurnahautaus: hautapaikkamaksu 500,00 euroa + uurnahautaus 100,00 euroa, yhteensä 600,00 euroa

Kirkkoherran harkinnalla hautapaikkamaksua voidaan pienentää.

Rautalammilla haudaunkaivuun laskutuksen hoitaa seurakunta itse. Muilla paikkakunnilla laskun haudankaivuusta lähettää ev.-lut. seurakunta, mutta uurnahaudankaivuun ja hautapaikkamaksun laskuttaa ortodoksinen seurakunta. Jos vainaja haudataan muuhun kuin Rautalammin ort. seurakunnan hautausmaahan, hoitaa laskutuksen kokonaisuudessaan asianosaisen hautausmaan omistava taho.