Tarja Jetsoselle Pyhän Karitsan ritarikunnan I luokan ritarimerkki

Suomen ortodoksisessa kirkossa on vuodesta 1994 saakka ollut tapana palkita äitejä, jotka ovat omalla toiminnallaan tukeneet lasten ja nuorten kasvua kirkon jäsenyyteen. Äitiys on haluttu ymmärtää tässä laajasti: palkittujen joukossa on ollut sekä äitejä että isoäitejä, mutta myös muilla tavoin kasvattajan roolissa ansioituneita naisia.

Arkkipiispa Leo on perinteisesti pyytänyt jo alkuvuodesta seurakunnilta ehdotuksia palkittavista äideistä ja palmusunnuntaina on järjestetty tilaisuus, jossa arkkipiispa on luovuttanut huomionosoituksen saaneille Pyhän Karitsan ritarikunnan I luokan ritarimerkin.

Näin oli tarkoitus toimia myös tänä vuonna, mutta jo pian ehdotusten saapumisen jälkeen kävi ilmi, että yhteistä juhlaa ei voitaisi koronaepidemian vuoksi järjestää. Palkitsemistilaisuus katsottiin parhaaksi siirtää syksyyn.

Kuten tiedämme, epidemiaa ei voitettu syksyyn mennessä. Syntyi ajatus palkitsemisten sijoittamisesta isänpäivään ja samalla idea palkita äitien ohella myös kasvatustyössä ansioituneita isiä.

Yhteistä juhlaa ei voitu järjestää vielä isänpäivänäkään, mutta huomionosoitusten myöntämistä ei haluttu enää lykätä tuonnemmas. Siksi arkkipiispa Leo on lähettänyt huomionosoitukset palkittujen kotiseurakuntiin ja pyytänyt, että kirkkoherrat huolehtivat niiden luovuttamisesta sopivaksi katsomanaan ajankohtana.

Seurakuntiin lähteneessä kirjeessään arkkipiispa Leo evästää kirkkoherroja näin: ”Samalla pyydän, että korostatte puheessanne vanhempien merkitystä ja korvaamatonta arvoa kirkkomme kasvatustyössä ja tulevaisuuden suomalaisen ortodoksisen kirkon luomisessa”.

Pyhän Karitsan ritarikunnan I luokan ritarimerkki on myönnetty:

Rautalammin seurakunta:
Tarja Jetsonen

 

Lähde: www.ort.fi