Vaalit syksyllä – uudet seurakunnat aloittavat toimintansa ensi vuodenalusta

Pitkään valmisteltu seurakuntarakenteen muutos toteutuu vaiheittain. Tämän vuoden loppuun saakka Suomen ortodoksisen kirkon hiippakunnissa on yhteensä 21 seurakuntaa, vuoden 2021 alusta niitä on 12.

Koko uudistus ei ole kuitenkaan vielä valmis ensi vuonna. Oulun hiippakunnan pohjoisessa osassa sijaitsevien seurakuntien yhdistyminen on aikataulutettu vuoden 2022 alkuun. Jatkossa seurakuntien määrä vähenee vielä kolmella myös Kuopion ja Karjalan hiippakunnassa.

Kuopion ja Karjalan hiippakunnassa toimii 1.1.2021 alkaen viisi seurakuntaa: Joensuun, Taipaleen, Kuopion, Jyväskylän ja Saimaan ortodoksiset seurakunnat.

Kuopion seurakunnan muodostavat jatkossa nykyiset Kuopion, Rautalammin ja Iisalmen seurakunnat. Valtuustot ovat allekirjoittaneet yhdistymissopimukset 14.3.2020. Seurakunnan jäsenmäärä on vähän alle 6 000.

Jyväskylän ja Saimaan seurakunnat jatkavat toistaiseksi toimintaansa nykymuotoisina. Kirkollishallitus on päättänyt, että molemmat yhdistyvät myöhemmin osaksi Kuopion seurakuntaa. Jyväskylän seurakunnassa on noin 2 200 jäsentä, Saimaan seurakunnassa noin 2 000.

Kun koko prosessi on valmis, seurakuntia on seitsemän: kolme Helsingin hiippakunnassa ja kaksi sekä Kuopion ja Karjalan että Oulun hiippakunnassa.

Ylimääräiset valtuustovaalit syksyllä

Koko prosessi etenee seuraavaksi niin, että kaikissa vuoden vaihteessa uudistuvissa seurakunnissa järjestetään syksyllä seurakunnanvaltuustovaalit. Vaalin ulkopuolelle jää kuusi toistaiseksi nykymuotoisena jatkavaa seurakuntaa: Turun, Jyväskylän, Saimaan, Oulun, Lapin ja Kajaanin seurakunnat.

Uusien valtuutettujen toimikausi alkaa 1.1.2021 ja jatkuu nykyisen vaalikauden loppuun eli 31.12.2023 saakka.

www.ort.fi (koko uutinen)

hp